Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  17.12.2018 06:37:17

Elektromobil od NIO za 630 000 Kč? Má to však háček…


Rok po představení elektromobilu ES8 automobilka NIO představila v sobotu jeho nové varianty a především očekávaného menšího bratříčka ES6. Číňané následně získali možnost učinit objednávku, když první vozy ES6 se mají k řidičům dostat v červnu příštího roku.

 

Parametry ES6

Také 5místný elektromobil ES6 bude vybaven dvěma motory, dávající u silnější 400 kW motorové verze tedy sílu až 544 koní. Pro lepší celkovou účinnost (až 97 %) byla tentokrát zvolena kombinace předního 160 kW motoru s permanentními magnety a zadního 240 kW indukčního motoru, který dosahuje až 15 tisíc otáček za minutu. Větší 84 kWh baterie má vozu umožnit dojezd až 510 km (dle normy NEDC). Z 0 na 100 km/h dokáží motory vůz dostat za 4,7 vteřiny. Maximální rychlost pak NIO u vozu udává 200 km/h.

 

V nabídce však bude i slabší verze s motory 160 kW + 160 kW umožňující zrychlení na 100 km/h „až za“ 5,6 vteřiny. Podobně jako u ES8 se NIO i u ES6 vychloubá krátkou brzdnou dráhou (ze 100 km/h jen 33,9 metrů) či tuhostí konstrukce. Díky použití vylepšeného hliníku a karbonových vláken společně s konstrukčním řešením NIO prezentovala dvojnásobnou torzní tuhost ve srovnání s konkurenční Teslou X.

 

Po vzoru americké automobilky pracuje NIO rovněž na autonomním řízení. Model ES6 vybavený 23 různorodými sensory a trifokální kamerou má zatím zvládat na 20 různých funkcí. Při představení se prezentoval automatickým příjezdem a odjezdem na jeviště.

Cena ES6

Obdobně jako před rokem NIO přišla u vozu ES8 se „zakladatelskou“ premiérovou edicí, elektromobilu ES6 nabídne v této verzi 6 tisíc. Tato varianta v nejsilnějším motorovém a bateriovém vybavení vyjde zájemce na minimálně 498 tisíc RMB, tedy v přepočtu na 1,65 milionu korun. Pro srovnání konkurenční Tesla Model X 100 D je v současnosti v Číně nabízena za necelý dvojnásobek, resp. přesněji 952,5 tisíce RMB.

Od 3. čtvrtletí bude „běžná" hlavní verze ES6 začínat na 448 tisících RMB. S menší 70 kWh baterií, umožňující kratší dojezd 430 km, startuje cena ještě o 50 tisíc RMB níže. Nejlevnější bude verze s obdobnou baterií a se zmiňovaným slabším motorovým vybavením a dojezdem 410 km. Vyjde "jen" na 358 tisíc RMB (necelých 1,2 milionu korun).

 

Baterie za 100 tisíc RMB?

NIO navíc nabídne prodej ES6 bez baterie, resp. s jejím pronájmem za 1 660 RMB/měsíčně (u 70 kWh kapacity). V tomto případě bude prodejní cena vozu snížena o 100 tisíc RMB. Obdobně jako např. jednotlivé státyUSA podporují kupující dotacemi na nákup elektromobilů, děje se tak i v Číně. Díky tomu zájemce zaplatí u nejlevnější verze, ve variantě bez baterie, v Šanghaji jen 190 tisíc RMB (zhruba 630 tisíc korun).

O ceně a výbavě větší verze ES8 více zde.

 

Automobilka NIO se každopádně blíží překonat svůj dřívější cíl letošní produkce, resp. prodejů 10 tisíc vozů v 2. pololetí. V sobotu se při prezentaci dostal k řidiči v pořadí 9 727 elektromobil ES8. Jako další součást svého PR společnost v sobotu prezentovala také rekord vozu ES8. V září měl vyjet do výšky 5 715 metrů nad mořem, což se dosud žádnému elektromobilu nemělo podařit. Elektromobil ES8 se tak v tomto ohledu zapsal do Guinessovy knihy rekordů.

Doplnit závěrem lze, že akcie NIO (NIO) v pátek na Wall Street zakončily níže o 0,65 % na 7,70 USD. Automobilku tak investoři ocenili na 7,9 mld. USD.

V příštím článku představíme, jakým směrem se NIO ubírá z hlediska nabíjení svých elektromobilů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688