Lidé nakupují i petardy zakázaných tříd, do rukou se dostanou i dětem

TNBiz, 15.12.2018

Každý druhý kontrolovaný prodejce zábavní pyrotechniky loni nepostupoval podle České obchodní inspekce v souladu se zákonem a ukazuje se, že se to nezlepšilo ani letos. V Pardubicích viděli strážníci muže, jak třináctiletým chlapcům prodává materiál, který je určený osobám starším 18 let.

Na přelomu roku odborníky pravidelně mrazí z toho, s jakým arsenálem lidé vyrážejí do ulic. Na tržnicích se dají koupit kulové pumy, které dělají z nábytku třísky a z lidí invalidy. "Dojde k destrukci končetin, vypálené oči, to prostě je špatné," popsal střelmistr Petr Rod.

Silvestr je za dva týdny a pyrotechniku už lidé skupují ve velkém. Do obchodů si pro ni ale chodí i děti. Pardubičtí strážnici si všimli skupiny chlapců ve chvíli, kdy chtěli petardy odpálit na autobusové zastávce.

"Měli pyrotechniku druhé kategorie, která je prodejná osobám starším 18 let," sdělila mluvčí městské policie Lucie Klementová.

Hlídka navštívila prodejce, který další děti právě vybavoval podobným arsenálem. Evidentně mu šlo o zisk, zákony znal. Česká obchodní inspekce udělila loni 25 pokut za sto tisíc korun. Řízení nejspíš povede i s tímto mužem. Děti a pyrotechnika k sobě nepatří.

Prodej pyrotechniky řeší zákon a odborníci radí abychom ji kupovali raději v kamenných obchodech než na stáncích. Důrazně přitom varují před nákupem zakázaných tříd, které patří do rukou jen profesionálům. Pyrotechnika musí mít také český návod nebo být v původním balení výrobce.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy