Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  14.12.2018 14:20:17

NIO představí svůj druhý sériový elektromobil


Blu Sky Coming neboli modrá obloha přichází. To vlastně v překladu znamená čínský název Weilai jinak mezinárodně prezentované automobilky NIO. Jinak však také označované jako „čínská Tesla“, když v řadě oblastí jejího byznysu lze najít snad až příliš totožného s americkou automobilkou...

Po zářijové primární emisi (IPO) společnosti NIO na Wall Street dojde v sobotu k další sledované události. Firma na svém letošním „NIO Day“ představí ve světové premiéře v Šanghaji elektromobil ES6. Tedy vlastně menšího bratříčka již zhruba půl roku sériově vyráběného SUV ES8.

Již od 1. prosince přitom NIO umožnila nedočkavcům učinit na nový vůz předobjednávku. I když vlastně jen vyvoleným, resp. pouze „pozvaným“ od majitelů již prodávaného elektromobilu ES8. Jinak se možnost objednávání spustí pro Číňany po sobotním představení vozu.

Zakladatel a šéf firmy Bin Li hodlá nový produkt prezentovat podobně jako například americký gigant Apple. Jak jinak si vysvětlit, že na NIO Day bude vystupovat také známá osobnost - zpěvák Bruno Mars. V září získané prostředky z IPO tedy čínská společnost použije i na takovouto „investici“…

Parametry ES6

NIO již zveřejnila první vybrané parametry 5místného SUV. Standardem bude opět dvoumotorový pohon všech kol, který má elektromobilu umožnit zrychlení z 0 na 100 km/h za méně než 5 vteřin (u ES8 dosahuje 4,4 vteřiny). Rozvor vozu má činit 2 900 mm a u jeho konstrukce má materiálově, stejně jako u vozu ES8, hrát prim hliník. Oproti ES8 bude ES6 o zhruba 20 procent levnější, resp. cena startuje na 370 tisíci RMB. V čistém přepočtu lze tedy hovořit o více než 1,2 milionu korun.

K nalákání bylo zveřejněno krátké video naznačující první siluety vozu.

Na svezení v ES6 si však zájemci budou muset ještě počkat. K prvním zákazníkům se má dostat v červnu či v červenci příštího roku.

Prodeje ES8 nabírají na tempu

Díky státní automobilce JAC, která pro NIO produkuje elektromobily ES8, došlo v listopadu k výraznému nárůstu prodejů. Meziměsíčně o více než 96 %, když k zákazníkům se dostalo 3 089 elektromobilů ES8. Společnost tak i potvrdila své dřívější cíle, dodat v tomto čtvrtletí 6,7 až 7 tisíc vozů, resp. za celé pololetí 10 tisíc elektromobilů ES8. Cíl zřejmě více než splnitelný, když společně i se 100 vozy dodanými na konci 1. pololetí, se k zákazníkům ke konci listopadu dostalo celkově již 8 030 elektromobilů ES8.

Připomenout lze, že plánovaná plná roční výrobní kapacita pro elektromobily NIO partnerské výrobní automobilky JAC, je v daném závodě 120 tisíc vozů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688