Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.12.2018 12:58:38

Akcie: Tento region má pro rok 2019 největší potenciál

Globálním akciovým trhům se v letošním roce příliš nedaří. Mohou za to menší dynamika růstu světové ekonomiky, obchodní válka USA a Číny, zvyšování sazeb a výnosů dluhopisů v Americe, měnové krize v Argentině a Turecku, obavy z neřízeného brexitu a nejistota ohledně italského rozpočtu a velkého zadlužení. I tak mohou mít akcie v příštích čtvrtletích jako investice růstový potenciál. Kde jej vnímáme jako nejslibnější?

Rozvíjejícím se akciovým trhům v Asii se podle indexu MSCI Asia ex-Japan letos vede ještě podstatně hůře než trhu globálnímu, index od začátku roku vykazuje 15% ztrátu. Největší zastoupení v něm mají čínské akcie, jež byly obavami ze zpomalující čínské ekonomiky a obchodní války zasaženy nejvíce.

Zdroj: Bloomberg

Domníváme se, že rozvíjející se akciové trhy v Asii po letošním propadu nabízejí atraktivní potenciál zhodnocení ve střednědobém horizontu. Přispívá k tomu nejen z globálního hlediska stále vysoce nadprůměrné tempo ekonomického růstu (u Číny se příští rok očekává růst HDP kolem 6,3 %), dalším významným pozitivním faktorem je tempo růstu zisků firem. Maximální dynamiky v aktuálním cyklu již sice bylo dosaženo v lednu 2018 (až +28 % meziročně), nicméně aktuální dynamika kolem 15 % je historicky velice zajímavá. Za celý rok 2019 by měly zisky vzrůst o dalších přibližně 10 %.

Zdroj: Bloomberg

Dalším příznivým faktorem pro výkonnost akcií v roce 2019 je jejich atraktivní ocenění. P/B (poměr ceny akcie a účetní hodnoty vlastního kapitálu) letos enormně poklesl. Na konci loňského roku dosahoval 1,8násobku, nyní se pohybuje okolo 1,4 (to znamená zlevnění akcií o výrazných 20 %). K poklesu valuací došlo i přesto, že ziskovost asijských firem roste. V průběhu roku 2018 růst ziskovosti pokračoval, rentabilita vlastního kapitálu (ROE) na konci loňského roku činila 11,7 %, nyní je již na 12,5 % (nejvyšší úroveň od roku 2015).

Zdroj: Bloomberg

Divergence vývoje P/B a ziskovosti má mimo jiné za následek nárůst rizikové prémie akciového trhu v rozvíjející se Asii. Jinak řečeno, negativní fundamentální faktory globálního rázu se promítly do nárůstu rizikové averze neboli negativní nálady investorů. Riziková prémie, respektive riziková averze v Asii měla v letošním roce tendenci růst (po relativně stabilní úrovni z loňského roku). Na konci roku 2017 riziková prémie činila 7,8 %, momentální úroveň je 8,5 %. Vývoj tohoto faktoru ukazuje, že se akcie v rozvíjející se Asii v letošním roce staly atraktivnějšími (atraktivněji oceněnými).

Zdroj: Bloomberg, vlastní výpočty

Aktuální úroveň rizikové averze (pesimismu investorů) je podstatně nižší oproti úrovním před 10 lety při globální finanční krizi, kdy jsme byli svědky úrovní přes 12 %. Celkově tedy na trzích stále panuje relativní klid. Na druhou stranu se domníváme, že mimořádně klidný rok 2017 se jen tak opakovat nebude, investoři si budou muset zvyknout na vyšší krátkodobou volatilitu, jíž jsme letos svědky. Z dlouhodobého hlediska se letos krátkodobá kolísavost vrátila do normálu.

Další článek: Americké akcie: Technický argument pro velké firmy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688