TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  13.12.2018 21:52:48

Sražených chodců přibývá, může za to nepozornost

V Ústeckém kraji dramaticky vzrostl počet chodců sražených autem. Od začátku měsíce záchranáři ošetřili 28 lidí, z toho 15 v samotném Ústí nad Labem. Podle vyšetřovatelů jde v naprosté většině o chybu chodců, kteří provozu na silnici nevěnují dostatečnou pozornost.

Zatím poslední případ se stal v půl osmé ráno, kdy auto na přechodu v Ústí nad Labem srazilo 10letého chlapce. Policie nehodu vyšetřuje, zatím to ale vypadá, že chlapec vběhl před auto bez rozhlédnutí.

"Utrpěl zranění, které si vyžádalo převoz do nemocnice," informoval policejní mluvčí Daniel Vítek. "Došlo ke sražení chlapce, který šel do školy. Naštěstí chlapec utrpěl jen lehké zranění," upřesnil mluvčí záchranářů Prokop Voleník.

Srážka auta s chodcem se stala také nedaleko ústecké nemocnice. Je na ní vidět, že se chodec nerozhlédl a vůz přijíždějící zprava vůbec neregistroval. Při srážce utrpěl vážné poranění hlavy.

"Končí to mnohdy smrtí nebo těžkými zraněními, kdy dochází k poranění mozku, krvácení do mozku, k trvalé invaliditě, těžkým zlomeninám," vyjmenoval Voleník. Starší žena pak nepřežila úterní kolizi s autem v ústecké čtvrti Dobětice.

Během prvních dvou dnů tohoto týdne srazila auta v Ústí šest chodců, od začátku měsíce už 15, v celém kraji pak 28. "Příčin takto nezvykle vysokého počtu střetu s chodci může být hned několik - od zvýšené hustoty silničního provozu přes sníženou pozornost lidí," sdělil Vítek.

Podle policie je aktuálním nežádoucím trendem sledovat displej mobilu během chůze přes přechod, často navíc se sluchátky na uších. Často se chodci rozhlédnou, pak ale ihned sklopí zrak zpátky na mobil. "Bez rozmyšlení vstoupí do silnice, neuvědomí si, že teď to klouže," doplnil koordinátor projektu Besip Jan Pechout.

Je to sice méně časté, ale viníky těchto zbytečných nehod bývají i samotní řidiči. Jezdí rychle na mokré vozovce a nestačí pak dobrzdit.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688