Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
13.12.2018 15:28:24

Zimní počasí se v České kotlině usadí a přinese mrazy

 

Čechy, Moravu i Slezsko sevřou mrazy. Pro všechny nížiny je smolné, že se tam neudržel žádný sníh, a budou tak „užívat“ pouze holomrazy. Přibližně od 350 m n. m. se sníh udržel a hory s Českomoravskou vrchovinou pokryla sněhová peřina. Kdy se sníh dostane i do nížin, není jasné, protože další výraznější srážky přijdou v souvislosti s teplou frontou od západu, a to se bohužel v nížinách zároveň znovu oteplí lehce nad nulu. Vánoce na sněhu určitou naději mají, ale jak sami vidíme, do nížin se sněhu v posledních letech neustálého oteplování už prostě nechce. Přesnou předpověď na vánoční svátky ale rozhodně přineseme pár dní před nimi.

V pátek bude od polojasna až po skoro zataženo, ale sněžení se objeví jen ojediněle a slabounké. Teploty -4 až 0°C. V sobotu bude velmi podobně, slabounké sněžení se může objevit místy. Srážkové úhrny ale budou zanedbatelné. Teploty -4 až 0°C. V neděli bude oblačno až skoro zataženo, od západu spíše místy slabé sněžení nebo i mrznoucí déšť. Teploty ještě stále -4 až 0°C. Od pondělí bude oblačno až zataženo, místy slabé sněžení, déšť se sněhem nebo mrznoucí déšť. Teploty stoupnou na 0 až 4°C. Pozor na mrazivá rána, zpravidla budou teploty klesat na -3 až -7°C, kde se vyjasní a napadla sněhová pokrývka, bude kolem -9°C.

Stále píšeme o nějakých srážkách, podle modelů ale budou srážky velmi slabé s prakticky nulovými úhrny. Uplynulé srážky přinesly do Česka slušné zásoby vody, nebylo to však na všechna místa. Vývoj sucha budeme nadále sledovat. Jakou sněhovou peřinu přineslo uplynulé sněžení na hory a Vysočinu? V Krkonoších i na Šumavě je až 70 cm sněhu. Jeseníky, Beskydy a okolí Klínovce mají 40 až 50 cm sněhu. Českomoravská vrchovina na nejvyšších místech atakuje 30 cm sněhu. Stačilo to na středeční kolaps dálnice D1. Nížiny bohužel zejí sněhovou prázdnotou.

 

Zdroj: ČT 24.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty