Komodity  |  13.12.2018 09:07:18

Ropa v uplynulých týdnech zlevnila o 30 procent, ale pohonné hmoty v ČR zlevnily jen o tři procenta. Jejich zlevňování bude pokračovat

Zlevňování pohonných hmot v ČR v minulém týdnu pokračovalo ve vysokých obrátkách. Dodavatelé a prodejci se totiž zbavili zásob pořízených za vyšší cenu a také je konkurenční boj mezi benzínovými pumpami přiměl snížit své marže tak, aby více odrážely aktuální propad cen ropy na světových trzích. Cena ropy Brent se po dosažení svého mnohaletého maxima počátkem října propadla o zhruba třicet procent. Přitom benzín Natural 95 zlevnil u českých čerpacích stanic oproti svému říjnovému mnohaletému maximu pouze o čtyři procenta (z 33,83 koruny za litr na 32,49), kdežto cena nafty se oproti svému listopadovému mnohaletému maximu zatím snížila jen o 2,4 procenta (z 33,78 koruny za litr na 32,97). Nutno však říci, že cena ropy je pouze jednou ze složek konečné ceny pohonných hmot. Dalšími složkami jsou DPH a spotřební daň či výše zmíněné marže. I pokud by ropa zlevnila na cenu nula korun, litr benzínu by čistě kvůli daním stál přibližně šestnáct korun a litr nafty zase třináct.

V posledním týdnu zlevnil benzín o 31 haléřů na litr a nafta o 25 haléřů na litr. Rozdíl mezi cenou litru nafty a cenou litru benzínu vylétl v uplynulém týdnu nad 50 haléřů. Předtím se něco takového přihodilo naposledy v prosinci 2012. Pokles cen nafty tlumí probíhající topná sezóna, jež zvyšuje poptávku po topné naftě, a také fakt, že petrolejová frakce, která se do nafty přidává za účelem dosažení její předepsané kvality, je letos dražší než v uplynulých letech. Celkově je pak cenový pokles pohonných hmot tlumen slabou úrovní koruny vůči dolaru, ve kterém se ropa obchoduje. Česká měna se nyní prodává stále blízko své nejslabší úrovně vůči dolaru za poslední bezmála půldruhý rok, aktuálně je v porovnání s touto úrovní jen o 1,75 procenta silnější.

V příštím týdnu lze očekávat další znatelné zlevnění pohonných hmot v ČR. Benzín zlevní o 25 haléřů na litr, kdežto nafta od dvacetník. Ceny ropy na světových trzích se po zmíněném dramatickém propadu od posledního listopadového týdne stabilizovaly. Ropa Brent se prodává za ceny kolem 60 dolarů za barel.

Ke stabilizaci cen ropy přispívá týden stará dohoda kartelu OPEC a přidružených těžařů v čele s Ruskem spočívající o snížení těžby ropy. Ke redukci těžby však bude docházet postupně v řádu několika měsíců a trh zatím není příliš přesvědčen o tom, že jednotliví aktéři dohody své závazky opravdu dodrží. I proto zatím ceny ropy nereagují růstem. Tlak na jejich růst tlumí také napětí v obchodní vztazích USA a Číny, silný dolar nebo hrozba takzvaného tvrdého brexitu
  

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom, CZECH FUND

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688