TNBiz (TN.cz)
12.12.2018 21:45:22

Orlickou přehradu čeká rozsáhlá oprava za stovky milionů

Přehrada už nevyhovuje bezpečnostním normám

Rozsáhlé stavební práce za téměř 830 milionů korun čekají v příštích letech orlickou přehradu. Po dokončení má odolat i mimořádně velkým povodním.

Opravu za stovky milionů korun plánuje povodí Vltavy už několik let, chce se tím vyhnout situaci, která se stala při povodních v roce 2002.

Tehdy se přehrada kompletně naplnila a bylo nutné začít vodu masivně odpouštět. Voda při tom poničila veškeré vybavení přehrady včetně vodní elektrárny. Stavební práce jsou proto nutné, přehrada už totiž nevyhovuje současným bezpečnostním normám.

Postavena byla před šedesáti lety. Státní podnik proto nechá vybudovat nové přelivy, které mají hráz v případě velké vody chránit. V rámci oprav bude na přehradě vybudován i nový lodní výtah, ten současný převeze lodě o hmotnosti kolem tří tun, po opravě to bude dvojnásobek.

Vltava tak bude splavná i pro větší lodě. Stavební firmu má Povodí Vltavy vybrat v příštím roce. Hotovo má být o dva roky později. Kvůli stavebním pracím bude povodní snižovat hladinu přehrady. V letních měsících by to ale turisté měli pocítit jen minimálně.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty