Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.12.2018 17:54:09

Evropský parlament přijal návrh reverse charge, který prosazovalo Česko

Evropský parlament (EP) dnes souhlasil se zavedením pravidel, která umožňují používat v boji proti daňovým únikům systém přenesené daňové povinnosti, známý jako reverse charge. Poslanci přijali návrh úpravy, kterou prosazovala Česká republika. Návrh už v říjnu schválili ministři financí zemí EU. Europarlament měl v této věci pouze konzultační hlas, avšak jeho vyjádření umožní Česku požádat Brusel o možnost systém zavést.

Česko usilovalo o možnost využívat obecný reverse charge, neboli přenesení platby daně z prodávajícího na kupujícího, kvůli takzvaným karuselovým podvodům na dani z přidané hodnoty (DPH). Úpravu dlouhodobě prosazoval premiér Andrej Babiš, podle něhož Praze výrazně pomůže zlepšit výběr daně.

Parlament nemohl schvalování nijak zablokovat, jeho dnešní souhlasné vyjádření však umožňuje formální zavedení systému do praxe bez časových prodlev.

Členské země, které mají jiným způsobem neřešitelné problémy s podvody na DPH, budou moci aplikovat po splnění určitých podmínek přenesení daňové povinnosti u transakcí přesahující stanovenou částku 17.500 eur (více než 450.000 ). Možnost využívání této úpravy je časově omezena do června 2022, kdy by podle představ Evropské komise měl v unii začít platit nový systém pravidel pro DPH.

Návrh podpořila drtivá většina nejsilnějšího klubu evropských lidovců včetně českých zástupců KDU-ČSL, konzervativci a také liberálové, do jejichž řad patří politici Babišova hnutí ANO. Proti jejich 337 hlasům byla stovka poslanců převážně z řad levice či zelených. Hlasování se zdrželo 222 členů parlamentu, mezi nimi i valná většina socialistů.

Někteří europoslanci svůj nevyhraněný postoj vysvětlovali tím, že mají sice k návrhu dílčí připomínky, nechtěli však komplikovat uvádění systému do praxe, na které kvůli zmíněnému časovému omezení zbývá málo přes tři roky.

"Proti této úpravě hovoří zaprvé náklad na změnu pro daňové poplatníky, kteří se budou muset této dočasné výjimce přizpůsobit, a za druhé fakt, že začnou nabíhat podvody týkající se prodejní daně," řekl europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer, který se dnes hlasování zdržel. Podvody na DPH projevující se malou skupinou subjektů okrádajících stát o velké částky se podle něho reálně mohou přelít do velkého množství malých podvodů s prodejní daní, v níž se přenesená DPH změní.

České úřady by podle něho i vzhledem k zavedení EET měly mít dostatečné nástroje, aby postupně daňové podvody eliminovaly i bez zavádění reverse charge.

Česko si prosazení změny v Radě EU vynutilo trvalým tlakem, když hrozilo blokovat některé daňové úpravy požadované například Francií. Praha bude muset před zavedením obecné reverse charge Bruselu doložit, že splňuje řadu podmínek. Patří mezi ně například minimální výše rozdílu mezi očekávanou a vybranou DPH v určitém období či podílu karuselových podvodů na této hodnotě. Podle ministryně financí Aleny Schillerové Česko tato kritéria splňuje.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688