Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  11.12.2018 17:38:34

Akcie, kterou jsem už dlouho neviděl

Banka Goldman Sachs před nedávnem zveřejnila seznam deseti titulů, které by pro investory měly být atraktivní v příštím roce. S ohledem na současný vývoj na trhu by to měly být akcie se silnou rozvahou, stabilním růstem tržeb a ziskovostí a návratností vlastního jmění, která je nad standardem odvětví. A také by mělo jít o tituly, které mají nejmenší tendenci ke ztrátám. Tedy klasická strategie akciové honorace, u které je ale třeba si dávat pozor na valuace, protože o takovéhle tituly má zájem skoro každý a podle toho také obvykle vypadají jejich ceny.

První trojku z doporučení tvoří telekomunikační gigant Comcast Corporation, VISA a Alphabet. Podíváme se dnes na první z nich, protože i o VISE jsem tu již přemítal a psát o Alphabetu bych nyní vnímal jako nošení dříví do lesa. Podle stránek Investorplace se na Comcast dívá pozitivně i RBC s tím, že jde o akcii s valuacemi, které nejsou našponované, omezeného rizika, vhodnou spíše pro ty, kteří hledají bezpečí než růst.

Minulý týden jsem tu psal o tom, že „akciová defenziva útočí“ a zaměřil jsem se na akcii Procter & Gamble. Její chování během posledních 12 měsíců do značné míry připomíná Comcast – i jeho akcie si totiž prošly jakýmsi „U“ a zatímco před půl rokem byla jejich návratnost znatelně pod indexem, nyní se jí zhruba vyrovná. Příčina je stejná jako u Procter & Gamble: Příklon investorů k tomu, čemu se říká defenzivní tituly.

Jak vidíme z následující tabulky, Comcast dokázal během posledních pěti let zvyšovat své tržby v průměru o více jak 6 % ročně, zisky díky růstu marží o více jak 8 %. Provozní tok hotovosti rostl o 7,6 %, ale investice se zvyšovaly o více jak 11 % takže volný tok hotovosti rostl v průměru o 4,2 %. V roce 2017 tak firma po investicích vydělala více jak 10 miliard dolarů a za posledních 12 měsíců dokonce 12,75 miliard dolarů:


Zdroj: Morningstar

Pokud bychom předpokládali, že firma bude schopna volný tok hotovosti generovaný za posledních 12 měsíců dlouhodobě zvyšovat stejně jako během posledních pěti let (tj. o 4,2 %), tak současná hodnota tohoto toku hotovosti dosahuje asi 329 miliard dolarů. Kapitalizace se přitom pohybuje na 170 miliardách dolarů. Tedy skoro na pouhé polovině a je zřejmé, že trh buď čeká mnohem nižší krátkodobý volný tok hotovosti (než oněch necelých 13 miliard dolarů) a/nebo nižší dlouhodobý růst.

Morningstar tvrdí, že Comcast má před AT&T a Verizonem konkurenční výhodu v podobě své kabelové sítě a poskytovaném internetovém připojení. Získával proto, a budedál získávat, i nadále podíl na tomto trhu. Společnosti díky tomu rostlo cash flow, které z velké části investovala do poskytovatele placených televizních služeb v Evropě, firmy Sky. Podle Morningstar byla cena za tuto akvizici ale hodně vysoko a bude složité jí ospravedlnit (i přes synergie mezi Sky a NBCU). Pokud se podíváme na projekce na MarketInsider, zjistíme, že analytická obec čeká několikaletý růst tržeb, zisků a toku hotovosti u této firmy znatelně převyšující ony 4,2 %.

Někde tu tedy něco nehraje, ale v opačném gardu, než u mnoha dalších akcií, na které se tu spolu díváme. U nich totiž nejednou hledáme, proč je kapitalizace znatelně nad tím, co implikuje valuační úvaha provedená v podobné logice jako ta dnes. Dnes vidíme vzácnější případ – kapitalizace je hluboko pod tím, co by implikovala jednoduchá valuační úvaha. To nutně neznamená, že je kapitalizace „špatně“ a akcie je masivně podhodnocená. Ale minimálně za detailnější pohled tenhle jev stojí. Pro určitou perspektivu: Současnou kapitalizaci by ospravedlnil například volný tok hotovosti (dříve či později k dispozici akcionářům) ve výši o něco převyšující 10 miliard dolarů a dlouhodobě rostoucí o 2 %. Tedy na úrovni inflace, znatelně pod historickým standardem, o očekávání analytiků nemluvě.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688