Redakce (Kurzy.cz)
Dotace  |  11.12.2018 16:51:08

Dotace na sociální byty: 23 mld Kč na 22 tisíc bytů - Zpráva o bydlení v České republice

Základní listina základních práv a svobod a Všeobecná deklarace lidských práv zakládají právo každého občana na takovou životní úroveň, která zajistí zdraví a důstojný život, a každý, kdo je v hmotné nouzi, má právo na takovou pomoc, která je nezbytná pro zajištění základních životních podmínek, což zahrnuje i bydlení.

Česká republika vydává dlouhodobě vysoké částky ze státního rozpočtu v souvislosti s problematikou bydlení.

Cílem této zprávy je popsat základní charakteristiky bydlení v České republice, strategické cíle státu v oblasti bydlení, systém podpory bydlení, tj. příslušná opatření a intervence státu, a upozornit na systémové nedostatky, které NKÚ zjistil při svých kontrolách.

 

Poslechněte si diskuzi na dané téma: Pomáhá stát dostatečně lidem, kteří mají problém s bydlením?

Klíčová fakta o bydlení

V České republice bylo v roce 2011 celkem 4,76 milionů bytů, z toho 2,4 mil. bytů v bytových domech a 2,2 mil. bytů v rodinných domech. Průměrné stáří bytů bylo 50 let. Průměrné stáří obydlených bytových domů bylo 52 let a rodinných domů 49 let.

Z obydlených bytů byly dvě pětiny obydlených bytů ve vlastnictví fyzické osoby, druhou nejpočetnější skupinou představovaly byty ve spoluvlastnictví vlastníků bytů a zhruba každý jedenáctý byt byl užíván na základě nájemní smlouvy v domě, který vlastnila obec či stát.

Stát, obce vlastní za 20 let o 77 % méně bytových domů. Zatímco v roce 1991 vlastnily stát, obce 213 961 bytových domů, v roce 2011 to bylo pouze 48 146 domů. V České republice došlo k poklesu nájemního bydlení o téměř 16 %. Zatímco v roce 1991 užívalo nájemní bydlení 1,1 mil. domácností, v roce 2011 to bylo 920 tis. Průměr v EU představuje 30 % a u zemí s vyspělou ekonomikou, jako jsou Německo, Rakousko, Francie, se pohyboval od 35 % do 45 %. Nejnižší podíl nájemního bydleníRumunsko: 3,9 %.


Politika státu v oblasti sociálního bydlení

Stát za posledních dvacet let vynaložil na podporu bydlení 232 mld. . Kromě toho stát výrazně přispívá nízkopříjmovým a jinak ohroženým osobám na úhradu nákladů spojených s bydlením a financuje i sociální služby a sociální práci. Jen za poslední dva roky činily státní doplatek a příspěvek na bydlení celkem 23,2 mld. .

Systém státní podpory, která má realizovat cíle koncepcí bydlení, je roztříštěný a je do něj zapojena řada různých subjektů včetně bank, kterým hradí stát vysoké výdaje za administraci podpor i bez čerpání. Stát vynakládá vysoké prostředky v souvislosti s bydlením, ale přínosy této podpory průkazně nevyhodnocuje.

U podpořených sociálních bytů NKÚ zjistil, že stát nesleduje, kdo tyto byty užívá. Přitom stát poskytl dotace na víc než 22 tisíc takových bytů.

Celá Zpráva o bydlení v České republice

Originál dokumentu






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688