sanep.cz (SANEP)
Zákony a právo  |  11.12.2018 10:55:22

Manželství je pro drtivou Čechů nedotknutelné. Téměř tři čtvrtiny Čechů nesouhlasí s uzákoněním manželství stejnopohlavních párů.

Manželství je pro drtivou Čechů nedotknutelné. Téměř tři čtvrtiny Čechů nesouhlasí s uzákoněním manželství stejnopohlavních párů. Manželská práva ano, ale ne manželství, míní většina veřejnosti.

V souhrnu 71,6% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace nesouhlasí s uzákoněním manželství pro stejnopohlavní páry. Tento návrh, kterým se zabývá Poslanecká sněmovna si klade za cíl rozšířit práva, která vyplývají z institutu manželství i pro stejnopohlavní páry, které mají možnost uzavírat registrované partnerství.

 

Místo registrovaného partnerství - svatba. Vláda souhlasila se zásadní změnou v rodinných vztazích a návrh teď projedná Poslanecká sněmovna.

Pokud by zákon o uzákonění manželství pro homosexuální páry byl přijat, registrované partnerství by tak zaniklo. Návrh na uzákonění pro stejnopohlavní páry tedy tzv. sňatky homosexuálů vnímáte jako je ovšem naprosto nepřijatelný pro 62,7% dotázaných. Naopak jej vítá 10,8% veřejnosti a 15,3% veřejnosti je to jedno.

V Poslanecké sněmovně se při projednávání návrhu na uzákonění manželství jako svazku muže a ženy i na uzákonění možnosti manželství pro stejnopohlavní páry objevily tři zásadní návrhy. Největší podporu má návrh poslance hnutí ANO Patrika Nachera, který navrhuje uzákonění práv homosexuálním párům, která jsou shodná se stávajícím zákonem o manželství (narovnání práv - vdovské a vdovecké důchody, osvojení dětí druhým partnerem, SJM, příjmení, akt svatby se svědky atd.), ale s tím, že by se nadále jednalo o registrované partnerství a nikoli o manželství. S tímto návrhem souhlasí v souhrnu 71,3% dotázaných.

S lidoveckým návrhem na zakotvení manželství, jako vztahu muže a ženy, přímo do Základní listiny práv a svobod, pak vyjádřilo souhlas v souhrnu 67,4% veřejnosti.

Poslanecký návrh na uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry v souhrnu podporuje 20,2% dotázaných.

Z aktuálního průzkumu tedy jasně vyplývá, že většinová společnost v podstatě souhlasí s rozšířením práv stejnopohlavním párům v rámci registrovaného partnerství. Ovšem panuje jednoznačný názor veřejnosti na zachování institutu manželství ve stávajícím znění, tedy pro svazek muže a ženy.

Jak ostatně ukázal i dříve provedený průzkum společnosti SANEP, domácí populace vnímá již jako samozřejmost registrované partnerství a ve velké míře podporovala i osvojení biologického dítěte u homosexuálních párů. Nelze tedy říci, že by ochrana tradičního manželského svazku mezi mužem a ženou byla protestem proti svazkům homosexuálních párů, ale jedná se tedy spíše o zájem ochránit tradiční rodinné hodnoty, které logicky vycházejí ze svazku muže a ženy.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 22. – 29.listopadu 2018 na vybrané skupině 2.108 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 19.453 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.






Výsledky tohoto průzkumu jsou k dispozici ke stažení:
stáhnout výsledky průzkumu


Přečtěte si také:

23.05.2023Manželství a (finanční) zdraví Research (Česká spořitelna)
26.10.2022Manželství a příjem z nájmu Mazars (Mazars)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688