Projekt Ptačí krmítka proběhne o prvním lednovém víkendu

Zapojení do projektu je jednoduché Ve dnech 4. až 6. ledna 2019 spouští Česká společnost ornitologická nový projekt sčítání ptáků na krmítku, do nějž se může zapojit doslova každý, a to bez předchozích zkušeností. Laické veřejnosti se tak otevírá unikátní možnost stát se součástí skutečného vědeckého výzkumu. Po několika ročnících v Německu, Anglii a dalších zemích se akce za účasti veřejnosti letos poprvé koná také u nás.

Zapojení do projektu je jednoduché – připravte si krmítko a pravidelně jej zásobujte kvalitní potravou, aby si ptáci zvykli jej navštěvovat. V průběhu prvního lednového víkendu si pak vyhraďte hodinu času na pozorování a zápis ptačích návštěvníků. Do sčítání se mohou zapojit vesnice i města, školy i domácnosti. Krmítka lze umístit na balkony, do parků či zahrad. Více o projektu se dozvíte na stránkách https://krmitka.birdlife.cz.

„Osvěta kolem rapidního úbytku zpěvného ptactva je klíčovým momentem, aby se lidé začali o zpěvné ptactvo zajímat, chránit je a přikrmovat. A také aby organizace a společnost začaly podnikat kroky k opětovnému návratu ptáků a hmyzu na původní počty,“ vysvětlila, proč projekt podporuje, Lenka Novotná, jednatelka a design manažerka společnosti Plastia, české rodinné firmy sídlící v Novém Veselí na Vysočině, která se zaměřuje především na výrobu samozavlažovacích květináčů, truhlíků a potřeb pro domov i zahradu. „Spolupráce s ČSO je pro nás dlouhodobě vzájemně obohacující. Díky ní lépe vnímáme potřeby ptáků a jsme schopni je promítnout do vývoje našich produktů. Věříme, že letošní první ročník sčítání přivede k ptactvu nejen odborníky, ale i všechny, kdo mají ptáky rádi. Přikrmování ptáků není jen otázkou vesnic a zahrad, ptáci vnášejí život i do našich měst. Projekt ptačích krmítek nás přináší o krok blíž přírodě a my jsme rádi, že můžeme být při tom,“ dodala Kateřina Kudrnová z marketingu Plastia.

Filozofií firmy Plastia je usnadnit svými produkty cestu k přírodě, zdravému životnímu stylu a udržitelnosti přírodních zdrojů. Na těchto principech staví především produktová řada Urbalive, která kromě pěstebních nádob a vermikompostéru zahrnuje také ptačí krmítka. Krmítka jsou vyrobena z kvalitního plastu, chrání krmení proti dešti i sněhu a zvýšené okraje zajišťují, aby semínka a ostatní ptačí dobroty z krmítka nevypadávaly. Lze je zavěsit nebo připevnit na tyč či na zábradlí. Jejich výhodou je také snadná údržba a nízká hmotnost.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy