Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  07.12.2018 13:29:34

Výroba aut táhne ekonomiku v Q4 nahoru (Analýzy makroindikátorů)

Říjnové statistiky ukazují, že se začátek posledního čtvrtletí české ekonomice povedl. Může za to především rekordní výroba automobilů, která táhne nahoru jak celkovou dynamiku průmyslové produkce i exporty.

Auta opět rozjela průmysl

Říjnová průmyslová produkce byla oproti září nižší o 1,1 %. Meziročně si ale výrobci v průmyslu polepšili o 6,7 %, vezmeme-li však v úvahu, že říjen měl o jeden pracovní den méně než loni, produkce po očištění vzrostla o 3,3 %.

V dynamice českého průmyslu se projevuje několik protichůdných faktorů. Nadále ji brzdí nedostatek pracovní síly i slabší poptávka z eurozóny, a to zejména po spotřebních statcích. Přesto předstihové indikátory stejně jako růst nových zakázek ukazují, že nedostatek poptávky stále nepředstavuje palčivý problém českých výrobců. Hodnota nových zakázek si v říjnu připsala přes 12 % meziročně, přičemž ty ze zahraničí vzrostly o 14,2 %.

Jak už nám naznačovaly říjnové statistiky AutoSAP, daří se hlavně českým automobilkám. Výroba aut přispěla k růstu průmyslové produkce nejvíce (8,4 % y/y, přírůstek 1,6 p.b.). Navíc dnešní ranní statistiky ukázaly, že německá produkce investičních statků, k jejíž výrobě naši producenti přispívají, roste. To se samozřejmě odráží ve struktuře české výroby, kdy výrazněji roste výroba kovových konstrukcí (+9,4 % y/y) a elektrických zařízení (+7,5 %). Naopak vyšší cena ropy na mezinárodním trhu v září a v říjnu se projevila v poklesu výroby chemických látek (1,5 % y/y). Problém ceny vstupů se ale stává palčivější ve více odvětvích. Kromě ceny vstupních surovin jsou to také vyšší mzdy v průmyslovém sektoru, které přidělávají výrobcům vrásky. Ty v říjnu vzrostly o 8,4 % meziročně na 33 835 .

Stavebnictví zvolnilo

Stavební výroba v říjnu ubrala na tempu. V porovnání s loňským říjnem sice přidala 10,4 %. Po sezónním očištění meziměsíčně ale poklesla o 1 % a dvojciferné tempo růstu si neudržela ani meziročně, když očištěná o počet pracovních dní (letošní říjen měl o jeden pracovní den navíc) zvolnila na 9 %. I tak se ale stále jedná o velmi dobrý výsledek. Dobře se dařilo pozemnímu stavitelství. To k celkovému výsledku přispělo 8,1 procentními body, když jeho výstup meziročně vzrostl o 11,6 %. Produkce inženýrského stavitelství tentokrát neoslnila. Zatímco v září vzrostla meziročně o 18 %, v říjnu byl výsledek ani ne poloviční (7,7 %).

K výraznějšímu zpomalování zatím ale inženýrské stavitelství nemá důvod. Pravidlo N+3 nutí veřejný sektor vyčerpat část peněz z fondů EU do konce letošního roku, vládní infrastrukturní projekty by tak měly běžet na plné obrátky. Dobré zůstávají i vyhlídky pro pozemní stavitelství. Tomu hraje do karet stále vysoká poptávka po výstavbě nových výrobních prostor, kterou má sektor z kapacitních důvodů problém uspokojit. Za celý letošní rok by tak stavební výroba měla podle naší prognózy přidat 11,0 %. Příští rok jí však nedostatek výrobních kapacit neumožní takovýto výsledek zopakovat. Podle našeho odhadu její výstup zpomalí na 3,4 %.

Vývoz automobilů udržel říjnový zahraniční obchod v přebytku

Obchodní bilance v říjnu zůstala v plusu. Přebytek dosáhl 5,7 miliardy korun. Letošní říjnový výsledek byl však zhoršením oproti předchozímu roku. Meziročně totiž bilance zahraničního obchodu poklesla o 3,4 miliardy korun. Stálo za tím hlavně zhoršení bilance obchodu s ropou a zemním plynem. Růst cen ropy poškodil i bilanci obchodu s chemickými výrobky. Naopak kladně působil přebytek obchodu s motorovými vozidly, kde dochází k oživení po výpadcích v předchozích měsících.

Vyšší importy (+10,3 % y/y) jdou na vrub zvýšené investiční aktivitě. Přírůstek čistých exportů do celkové ekonomické dynamiky tak bude v posledním čtvrtletí letošního roku blízko nule.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.12.2023Auta táhla průmyslovou výrobu i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.07.2023Auta táhnou český průmysl i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688