Typickým vánočním stromkem je pro Čechy jedle, prskavky jsou výjimečné

Češi jsou podle průzkumu Seznam.cz Výzkumníka velcí milovníci tradic. Tři čtvrtiny dotázaných slaví Vánoce v klasickém stylu. Typickým českým vánočním stromečkem je jedle, jejíž výhodou je vysoká odolnost. Obecně upřednostňujeme spíš vyšší stromky o velikosti cca jeden až dva metry a umísťujeme je tradičně do rohu místnosti.

Třetina domácností má umělý stromek

Klasický stromeček má doma přibližně polovina domácností, i když v posledních letech mu zdatně konkuruje jeho plastová napodobenina. Umělý stromek na Vánoce najdeme ve třetině domácností. Ostatní si ozdobí živý strom například na zahradě, samostatné větvičky, nebo se obejdou na Vánoce bez stromku.

Nejoblíbenější je jedle a smrk

Typickým českým vánočním stromečkem je zmíněná jedle. Za ní následují smrk a borovice. Když už lidé mají umělý stromeček, je skoro vždy zelený. Jiné barvy, které jsou k vidění v zahraničí, se u nás zatím neujaly. Zhruba pětina lidí sledujících trendy ale vnímá, že je v kurzu bílý umělý stromeček. Třetina z nich má také za to, že jsou aktuálně v kurzu stromky se simulací sněžení. Nejčastěji je umělý stromek jeden až dva metry vysoký, i když celá čtvrtina lidí raději volí velikost pod jeden metr.

Třetina domácností má umělý stromek

V kurzu jsou LED řetězy i retro ozdoby

Na vánočním stromku, ať už pravém nebo umělém, nesmí chybět hvězda na špičce, skleněné ozdoby, vánoční řetězy a světýlka/žárovičky. Častí jsou foukaní ptáčci s pírky, čokolády a ozdoby z přírodních materiálů. Polovina dotázaných v průzkumu uvedla, že jsou v kurzu staré retro ozdoby. Naopak kdysi populární prskavky jsou dnes na stromku spíš výjimečné. Na stromcích je nahrazují svítící LED řetězy, které jsou hitem letošních Vánoc. Jako trend je vnímá hned 78 % dotázaných.

Pozn.: Výzkum probíhal online dotazováním uživatelů Seznam.cz v období 24. – 30. 9. 2018, dotázáno bylo 977 respondentů.

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky