Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.12.2018 12:29:01, aktualizováno 08.12.2018 09:08:32

Z banky MONETA před valnou hromadou couvá Švýcar Rainer-Marc Frey


Právě dnes ve čtvrtek 6. prosince je rozhodné datum pro nárok na účast na valné hromadě společnosti MONETA Money Bank (dále jen MONETA). Následně za týden 13. prosince v Praze v budově Společenského centra Bethany akcionáři budou na valné hromadě rozhodovat primárně o navrhovaných změnách stanov banky.

Od dubnové poslední letošní valné hromady se akcionářská struktura banky poměrně proměnila. Jak známo, k ještě výraznějším změnám by nicméně mělo dojít v příštím roce, pokud se realizuje oznámená transakce se skupinou PPF, kdy se tato finanční skupina stane zhruba čtvrtinovým akcionářem. V současnosti však MONETA žádného takto výrazného akcionáře stále nemá.

Rainer-Marc Frey se zbavil téměř poloviny podílu

roce 2016 v rámci primární emise banky MONETA se prostřednictvím hedge fondu H21 Macro stal jedním z hlavních akcionářů bývalý bankéř švýcarské UBS Rainer-Marc Frey. Oznámil tehdy podíl téměř 5,5 %. Svou výraznou angažovanost v bance v daný rok udržoval, resp. oscilovala okolo hranice 5 %, když dle všeho se navíc stal sám přímým vlastníkem. Naposledy v říjnu 2016 oznámil podíl těsně pod hranicí 5 %.

Nyní se ukázalo, že se akcií banky v mezičase zbavoval. K 3. prosinci totiž jeho podíl klesl pod hranici 3 %, přesněji na 2,94 %, když aktuálně disponuje přesně 15 miliony akcií MONETA.

BlackRock největším akcionářem banky

Dle nahlášených hlasovacích práv by v současnosti měla být hlavním akcionářem banky MONETA největší investiční skupina světa BlackRock. Zvláště poté, co již před téměř 2 lety snížila pod hranici 5 % svůj podíl britská investiční skupina Artemis či pak letos o prázdninách i americká skupina Capital Group, jak jsme zmiňovali v článku Akcionářské změny v bance MONETA.

BlackRock uvedla, že k 30. listopadu svůj podíl navýšila přes 5% hranici přesněji na 5,13 %. Zatímco BlackRock zachovává nepatrný podíl 0,19 % ve finančních instrumentech navázaných na akcie banky, došlo k dokoupení samotných akcií. Těch k 30. listopadu bylo v portfoliu přes 25,25 milionu. Vztaženo ke středeční závěrečné ceně akcií MONETA lze celý podíl skupiny ocenit na více než 2 miliardy korun.

Nutno dodat, že současný podíl BlackRock není maximem skupiny. Loni v první polovině roku se vyšplhal až na 7,3 %.

K posledním akcionářským změnám v bance MONETA lze ještě zmínit pokračující pokles podílu J.P. Morgan již na 1,49 %. Jak jsme dříve uváděli, banka v létě z předchozích sotva 3 % krátce navýšila podíl na 4,41 % a zařadila se tak dokonce po bok největších akcionářů. Na předchozí nižší úrovně však podíl snížila ani ne po 14 dnech.

V listopadu naopak podíl mírně navýšila na hranici 1 % skupina Prudential. Přes regulatorní procentní hranici se přehoupla Norges Bank. Jinými slovy norský „ropný fond“ vlastní přes 6,3 milionu akcií MONETA, tj. téměř 1,24 %.

Akcionáři v CDCP

MONETA překvapivě stále nezveřejnila pravidelný měsíční přehled hlavních akcionářských účtů v Centrálním depozitáři. K dispozici jsou tedy zatím jen údaje ke konci října, kde šlo meziměsíčně vysledovat například navýšení podílu na účtu State Street Bank či naopak nevýrazné snížení podílu na účtu Kuwait Invest Authority.

Největší akcionáři k 30. 10. 2018 (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%)


Opakovaně však nutno závěrem zmínit, výše uvedený přehled více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z Centrálního depozitáře nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako správce (custody). V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt   8:16  Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688