Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  05.12.2018 08:05:45

Spojené státy dnes vzdají hold G. Bushovi staršímu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ve Spojených státech je dnes státní svátek. Američané jím uctí památku zemřelého prezidenta George H. W. Bushe. Odložen tak byl na dnešek plánovaný projev šéfa Fedu J. Powella před Kongresem. Původně plánovaná data jako například ADP reporttrhu práce budou oznámena zítra. Z Evropy se dočkáme potvrzení listopadových PMI, které pokračují ve svém sestupném trendu.

Americká data přijdou až zítra

Finální číslo listopadového PMI za eurozónu by se nijak nemělo lišit od předběžného odhadu a potvrdí pokračující pokles indexu. Ten se tak již v obou svých složkách (průmyslový sektor i služby) dostává pod historický průměr. Při srovnání s indexem ekonomického sentimentu se ale zdá, že PMI v posledních měsících přílišně reagoval na eskalaci obchodních válek a zvyšující se politickou nejistotu v Evropě (brexit, Itálie, Turecko). V minulosti byl přitom ukazatel ekonomického sentimentu přesnější při předvídání nejbližšího vývoje. Závěr roku by tak měl být pro ekonomiku eurozóny příznivější a ukázat zrychlení hospodářského růstu.

Euro po týdnu a půl zpět nad 1,140 USD/EUR

Z pohledu společné evropské měny vypadal včerejšek úspěšně. Poprvé od konce předminulého týden se kurz vrátil nad 1,140 USD/EUR. Euro získalo podporu poté, co italská vláda vyjádřila otevřenost diskutovat návrh na snížení předkládaného deficitu státního rozpočtu na rok 2019 ke dvěma procentům. Výšin si ale euro příliš neužilo, v průběhu americké seance se kurz propadl o celý cent níže. Dolar profitoval ze svého postavení měny bezpečného přístavu. Po téměř dekádě se stala dolarová výnosová křivka inverzní, což může být ukazatelem vyčerpanosti růstové fáze v americké ekonomice. A vidět to bylo i na akciových trzích, které včera výrazně ztrácely.

Na měnové politice v Polsku se dnes nic nezmění

Finální čísla maďarského HDP za Q3 18 odhalí strukturu hospodářského růstu. Očekáváme potvrzení vysoké mezičtvrtletní i meziroční dynamiky na již zveřejněných předběžných hodnotách. V regionálním srovnání se Maďarsko drží na druhém místě v těsném závěsu za Polskem.

Koruna dnes vítězem regionálního klání

Růst mezdčeské ekonomice zůstává robustní. Data za Q3 18 překvapila vyšší dynamikou, nominální meziroční růst činil 8,5 % y/y a zpomalil tak pouze o desetinu procentního bodu ve srovnání s meziročním růstem zaznamenaným v Q2 18. Podrobnější komentář ke mzdovému vývoji v české republice najdete zde http://bit.ly/2RtHZtv. I když česká ekonomika v dynamice růstu HDP za svými regionálními protějšky zaostává, v dynamice mezd s nimi krok drží. Jedná se tak o proinflační faktor, který trh ocenil zhodnocením koruny. Ta včera odpoledne několikrát otestovala hladinu 25,90 CZK/EUR. Nakonec se ale pod tuto úroveň nedostala.  Naopak okolní měny z regionu měly včera spíše tendenci oslabovat.

Že má koruna fundamentálně prostor pro své posilování, odhalují naše modely rovnovážného měnového kurzu. Návratu koruny k rovnovážným úrovním ale brání vysoké devizové rezervy ČNB, které byly nakumulovány během režimu kurzového závazku. Více o dané problematice naleznete ve speciálním reportu zde: http://bit.ly/2RtHZtv.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688