Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  05.12.2018 11:07:31

Gigant z Wall Street se obrací proti Španělsku


Finanční gigant Blackstone „dává znovu pocítit svou přítomnost Španělsku“. Píší o tom stránky Climateerinvest s tím, že španělské reality představují asi jednu pětinu celkových investic této společnosti na globálním trhu s nemovitostmi. Šéf její dceřiné firmy ve Španělsku Claudio Boada na nedávné tiskové konferenci konkrétně přímo zaútočil na španělské ministerstvo hospodářství a jeho šéfa Nadia Calvina. Důvodem je plán reformy španělského systému nájemného, jejímž cílem by měl být i útlum růstu nájmů.

Blackstone se obává zejména pokusů vlády o prodloužení minimální délky nájemních smluv, a to ze tří na pět let u soukromých osob a od tří do sedmi let u firemního sektoru. Vláda doufá, že právě takový krok by pomohl přibrzdit růst nájemného v zemi. Stejně tak ale omezí flexibilitu firem jako Blackstone, které nebudou moci tak rychle vypovídat smlouvy s existujícími klienty a získávat nové, u kterých již vyjednají vyšší nájmy.

„My se domníváme, že tyto navrhované kroky by nakonec mohly nájemné zvedat a omezit investice,“ řekl Boada. Climateerinvest k tomu dodává, že tím efektivně říká následující: Pokud vláda plán uvede do praxe a trochu ulehčí život nájemníkům, private equity firmy jako Blackstone mohou zvažovat omezení investic na španělském realitním trhu. V této zemi přitom společnost představuje jednoho z největších investorů a hlavního kupujícího problematických realitních aktiv prodávaných španělskými bankami. Od těch kupuje i špatné dluhy a další nekvalitní aktiva.

Podobné varování tak není jen prázdnou hrozbou a španělská vláda jej pravděpodobně bude brát velmi vážně. Jen Blackstone má ve Španělsku více než 100 nemovitostí, které vlastní přes několik firem. Tato aktiva zahrnují i obrovské portfolio realitních aktiv, jako jsou nesplácené hypotéky. Tato firma je největším správcem realit ve Španělsku, největším vlastníkem hotelů a díky tomu také jedním z největších hráčů na tamním rekreačním trhu. Blackstone konkrétně provozuje hotely s celkovým počtem 17 000 míst, zatímco společnost Meliá jich má pod svou správou asi 11 000 a Hoteles Globales přibližně 9 000.

Serves thelocal.es před několika týdny zase psal o tom, že podle některých názorů nafukují investiční skupiny ve Španělskunájemní bublinu“, protože od zadlužených domácností získaly jejich nemovitosti a nyní šroubují nájmy výš a výš. Fernando Encinar ze společnosti Idealista ovšem namítá, že hovory o bublině jsou neopodstatněné. Současný růst nájmů není spekulací, ale „důsledkem ekonomického oživení, které začalo v roce 2014“. Podle něj je nutné mít na paměti, že předchozí výše nájmů odpovídala ekonomické krizi a „nebyla reálná“.

Zdroj: Climateerinvest, thelocal.es



 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688