STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  04.12.2018 15:00:30

OPEC chce omezit produkci ropy. Bude Rusko souhlasit?

Autor: Martin Pohl

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jeho spojenci se připravují na uzavření dohody v tomto týdnu ohledně omezení ropné produkce nejméně o 1,3 milionu barelů ropy denně. Dosud největší překážka tomuto kroku byl postoj Ruska a jeho nelibost k omezení produkce.

Setkání zástupců OPEC proběhne ve Vídni tento čtvrtek a v pátek budou následovat rozhovory se spojenci OPEC (zejména s Ruskem). To vše v prostředí významného poklesu cen ropy, způsobeného celosvětovou ekonomickou nejistotou a obavami z přebytku produkce kvůli rostoucímu výstupu těžby ze strany USA.

Praktický vůdce OPEC - Saudská Arábie, naznačovala potřebu omezit produkci od ledna příštího roku, avšak narazila na přesvědčení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že by se měla podpořit světová ekonomika právě nízkými cenami ropy díky vysoké produkci.

Možnou komplikací mezi vztahy USA a Saudské Arábie, minimálně v otázkách OPEC, je vražda novináře Jamala Khashoggiho na saudskoarabském konzulátu v Turecku, která se stala v říjnu 2018. Donald Trump však saudského korunního prince Mohammeda bin Salmana podpořil a to navzdory nesouhlasu mnoha amerických politiků, kteří naopak žádali uvalení tvrdých sankcí.

Zdroje uvnitř i vně OPEC uvádějí, že setkání ve Vídni proběhne ve velmi vypjatém prostředí a pozice Ruské federace bude klíčová. Očekává se, že Rusko zaujme rázný vyjednávací postoj a přestože se Saudská Arábie snaží prosadit omezení produkce, bude záležet na postoji právě Ruska, jestli a o kolik se snížení produkce ropy podaří. Ruské zdroje udávají, že země je ochotna omezit produkci o přibližně 140 000 barelů ropy denně, země blízkého východu však doufají v ruský pokles produkce o 250 000 až 300 000 ropných barelů denně.

Údajně se vídeňská jednání budou točit kolem snížení produkce o 3-3,5 % oproti říjnovým výstupům a to u všech členských států. Výsledné rozhodnutí však nemusí být na čtvrteční konferenci učiněno a může dojít k jeho odkladu, zejména pokud nedojde k souhlasu Ruska. Pokud by k tomuto odkladu došlo, očekávalo by se další snížení cen ropy.

Dohoda mezi členy OPEC i jeho spojenci o omezení produkce by však mohla nastat i během tohoto týdne, přestože potenciální detaily zůstávají nejasné. Podle jednoho zdroje mimo OPEC jsou již Saudská Arábie i Rusko na omezení produkce dohodnuti, pouze pracují na konečných detailech, jako je velikost omezení i mechanismy implementace.

V říjnu 2018, členové OPEC vytěžili 32,916 milionů barelů ropy denně, zatímco její spojenci 18,252 milionů barelů denně. V úterý 4. 12. cena ropy typu Brent vzrostla o 2 procenta díky rostoucímu očekávání ohledně omezení produkce ze strany OPEC.

OPEC

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:59  GER: Také IFO naznačuje zlepšení Research (Česká spořitelna)
Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688