ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  04.12.2018 12:35:54

Drůbežího masa se snědlo nejvíce v historii

 

4. prosince 2018

V loňském roce byla zaznamenána rekordní spotřeba drůbežího masa, a to 27,3 kg na obyvatele. Je to o 1,8 % více než v roce 2016. Rostlinných tuků a olejů jsme pak zkonzumovali nejvíce od roku 1948.

Rok 2017 se promítl do spotřeby potravin především snížením spotřeby ovoce mírného pásma o 2,1 kg (-4,2 %), důvodem bylo přetrvávající sucho a jarní mrazy, které trápily celou Evropu. To způsobilo podprůměrné sklizně jablek, hrušek i švestek. Naopak zvýšení spotřeby o 0,9 kg (+1,0 %) na 88,2 kg na obyvatele bylo zaznamenáno u zeleniny, díky zvýšení spotřeby květáku, kedluben, mrkve a salátu.

Spotřeba masa v roce 2017 byla na stejné úrovni jako v předcházejícím roce a činila 80,3 kg na osobu. Spotřeba drůbežího masa se ale oproti tomu zvýšila na 27,3 kg na osobu, což je vůbec nejvyšší hodnota od počátku tohoto sledování v roce 1948,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Konzumace vepřového masa se v roce 2017 snížila o 0,5 kg (-1,2 %) a hovězího masa o 0,1 kg (-0,5 %).

Meziročně došlo k poklesu spotřeby obilovin v hodnotě mouky o 1,4 kg (-1,2 %) na 113,5 kg, především z důvodu snížení spotřeby pšeničné mouky a žitné mouky. Ke snížení spotřeby došlo i u chleba. Zde byl zaznamenán pokles o 0,5 kg (-1,4 %), naopak vzrostla obliba pšeničného pečiva o 0,3 kg (0,7 %).

„Nejvyšší historickou spotřebu jsme v minulém roce zaznamenali také u rostlinných tuků a olejů. Spotřeba 17,6 kg na osobu je 2,5krát vyšší než v roce 1948, kdy dosahovala úrovně 7,0 kg,“ uvádí Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ. Spotřeba živočišných tuků klesla důsledkem nižší spotřeby másla o 0,4 kg (-7,4 %) i sádla o 0,1 kg (-3,3 %).

Na snížení spotřeby mléka a mléčných výrobků o 1,0 kg (-0,4 %) se podílel především pokles spotřeby kravského mléka o 1 kg (-0,4 %), sýrů o 0,1 kg (-0,7 %) a mléčných konzerv o 0,3 kg (-15,0 %). Současně došlo ke zvýšení spotřeby tvarohů a ostatních mléčných výrobků.

 

Kontakt
Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
T
274 052 017 | M 604 149 190
E
jan.cieslar@czso.cz   | Twitter @statistickyurad

 

 

Přílohy

  • csu_tz181204_drubeziho_masa_se_snedlo_nejvice_v_historii.docx
  • Prezentace z tiskové konference
  • Vyjádření Marka Rojíčka, předsedy ČSÚ
    (soubor mp3)
  • Vyjádření Jiřího Hrbka, ředitele odboru zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ
    (soubor mp3)
 
 

4. prosince 2018

Drůbežího masa se snědlo nejvíce v historii

V loňském roce byla zaznamenána rekordní spotřeba drůbežího masa, a to 27,3 kg

na obyvatele. Je to o 1,8 % více než v roce 2016. Rostlinných tuků a olejů jsme pak zkonzumovali nejvíce od roku 1948.

 

Rok 2017 se promítl do spotřeby potravin především snížením spotřeby ovoce mírného pásma o 2,1 kg (-4,2 %), důvodem bylo přetrvávající sucho a jarní mrazy, které trápily celou Evropu.

To způsobilo podprůměrné sklizně jablek, hrušek i švestek. Naopak zvýšení spotřeby o 0,9 kg (+1,0 %) na 88,2 kg na obyvatele bylo zaznamenáno u zeleniny, díky zvýšení spotřeby květáku, kedluben, mrkve a salátu.

 

Spotřeba masa v roce 2017 byla na stejné úrovni jako v předcházejícím roce a činila 80,3 kg na osobu. Spotřeba drůbežího masa se ale oproti tomu zvýšila na 27,3 kg na osobu, což je vůbec nejvyšší hodnota od počátku tohoto sledování v roce 1948,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Konzumace vepřového masa se v roce 2017 snížila

o 0,5 kg (-1,2 %) a hovězího masa o 0,1 kg (-0,5 %).

 

Meziročně došlo k poklesu spotřeby obilovin v hodnotě mouky o 1,4 kg (-1,2 %) na 113,5 kg, především z důvodu snížení spotřeby pšeničné mouky a žitné mouky. Ke snížení spotřeby došlo i u chleba. Zde byl zaznamenán pokles o 0,5 kg (-1,4 %), naopak vzrostla obliba pšeničného pečiva o 0,3 kg (0,7 %).

 

„Nejvyšší historickou spotřebu jsme v minulém roce zaznamenali také u rostlinných tuků a olejů. Spotřeba 17,6 kg na osobu je 2,5krát vyšší než v roce 1948, kdy dosahovala úrovně 7,0 kg,“ uvádí Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ. Spotřeba živočišných tuků klesla důsledkem nižší spotřeby másla o 0,4 kg (-7,4 %) i sádla

o 0,1 kg (-3,3 %).

 

Na snížení spotřeby mléka a mléčných výrobků o 1,0 kg (-0,4 %) se podílel především pokles spotřeby kravského mléka o 1 kg (-0,4 %), sýrů o 0,1 kg (-0,7 %) a mléčných konzerv o 0,3 kg (-15,0 %). Současně došlo ke zvýšení spotřeby tvarohů a ostatních mléčných výrobků.

 

 

 

Kontakt

Jan Cieslar

tiskový mluvčí ČSÚ

T 274 052 017   |   M 604 149 190

E jan.cieslar@czso.cz   |   Twitter @statistickyurad

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688