Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.12.2018 12:57:44

Korekce měnící se v medvěda a pár rad investorům


Když akciový trh klesne o více než 10 %, hovoří se o korekci. Investiční společnost Schwab poukazuje na to, že tento poměrně neutrálně znějící výraz ale v praxi pro mnoho investorů znamená velmi těžké období. Jejich hlavní starostí bývá, zda se tato korekce změní v medvědí trh, nebo zda se vývoj opět obrátí. Schwab tvrdí, že většina korekcí se v minulosti v medvědí trh nepřeměnila a radí investorům, co by měli v současné situaci dělat.

Ze všech korekcí, které proběhly po druhé světové válce, se jich do medvědího trhu transformovalo pouze 20 %. Na druhou stranu „žádný býk neběží donekonečna a medvědí trh je běžnou součástí dlouhodobého investování“. Od roku 1966 trval průměrný medvědí trh jen sedmnáct měsíců, tudíž tyto epizody trvají mnohem kratší dobu než typický býčí trh. Proto by dlouhodobí investoři obecně měli zůstat zainvestovaní a neměli by se snažit stáhnout peníze z akcií ve chvíli, kdy se situace nevyvíjí příznivě.

Co by pak měli investoři podle Schwabu konkrétně učinit nyní? V první řadě by si měli vytvořit finanční plán, který pomůže tvorbě odpovídajícího investičního portfolia a také „uklidní nervy v době, kdy jsou trhy rozkolísané“. Podle průzkumu Schwabu se 60 % lidí s finančním plánem cítí připraveno na recesi podobnou té z roku 2007, zatímco ti, kteří plán nemají, mají tento pocit jen ve 30 % případů.

Investoři by také měli mít představu o své toleranci vůči riziku. Je totiž jednoduché riskovat ve chvíli, kdy ceny akcií rostou, a domnívat se, že tato tolerance je vysoká. Když se ale ceny vydají dolů, můžeme zjistit, že averze k riziku je mnohem vyšší, než jsme se domnívali. Je tak přínosné uvážit, jaké ztráty jsme ještě ochotni a schopni tolerovat. Peníze, které nemůžeme ztratit, je pak dobré investovat do krátkodobých dluhových instrumentů, a ne do rizikových aktiv, jakými jsou třeba akcie.

Schwab opakuje i známou radu o dobře diverzifikovaném portfoliu, a to i z globálního hlediska. Toto portfolio je pak nutné sledovat s tím, jak se mění pohyb cen aktiv, a udržovat váhu aktiv v portfoliu na požadovaných úrovních. To znamená prodávat aktiva, jejichž váha roste, a naopak. Mladší investoři by pak měli využívat toho, že jejich investiční horizont může být delší. Naopak starší investoři mají obvykle větší averzi k riziku a nemohou sázet na to, že jejich případné ztráty budou eliminovány dlouhodobým růstem trhu. A pokud se někomu již blíží jeho důchodový věk, měl by se zajímat i o to, jak se bránit proti nuceným prodejům aktiv v době, kdy je to nejméně výhodné.

Zdroj: Schwab

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688