Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  03.12.2018 09:09:41

Vánoce vtrhly do USA dříve a silněji, i Evropa se ke konci roku zotaví (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Vánoční sezóna přišla do Spojených států dříve a silnější. Proto americká ekonomika ukáže za listopad solidní růst pracovních míst. V eurozóně naproti tomu držel hospodářství zkrátka slabý zahraniční obchod. České měsíční ukazatele se dostanou z červených čísel poté, co odezní některé jednorázové faktory ze září.

Tvorbu pracovních míst v USA podpoří silná vánoční sezóna

Začátek týdne přinese předstihové indikátory z eurozóny i Spojených států. Středeční druhé čtení HDP v eurozóně pak potvrdí předběžný odhad a ukáže, že za slabým růstem stál zejména čistý vývoz. Výhledově by zahraniční obchod eurozóny mělo podpořit v posledních měsících slabší euro a také odeznění některých jednorázových efektů, např. v německém autoprůmyslu. Spotřeba by zase měla posílit vlivem nižší inflace. Pro konec letošního roku tak očekáváme opětovné zrychlení mezičtvrtletního růstu na 0,5 %.

Týden zakončí data o nových pracovních místech v USA. Odhadujeme, že v listopadu bylo mimo zemědělský sektor vytvořeno 230 tis. nových pozic. Toto vysoké číslo naznačuje anketa o nově otevřených pracovních místech v maloobchodě, které zřejmě ukážou dřívější a výraznější předvánoční sezónní nárůst než obvykle.

Měsíční údaje naznačí jak je na tom ČR v posledním čtvrtletí

Konec týdne přinese i měsíční indikátory z domácí ekonomiky. Po zářijovém poklesu způsobeném jednorázovými faktory by průmyslová produkce za říjen měla ukázat solidní růst. Podobné je to s maloobchodními tržbami, i ty by se měly vrátit do kladných čísel. Společným jmenovatelem byl v září automobilový sektor, který bojoval s přechodem na nové ekologické limity. Stavebnictví opět vykáže dvoucifernou dynamiku.

Zaostřeno na dnešek

Americký ISM může skrývat překvapení

Dnešek přinese předstihové indikátory ze zámoří i eurozóny. Americký ISM index z průmyslu sice vzroste, to v sobě však může skrývat háček. Obáváme se, že jeho růst bude tažen tvorbou zásob spíše než novými objednávkami. To by mohlo naznačovat pokles poptávky. Finální průmyslový index PMI z eurozóny by mohl být revidován výše, a to zásluhou Francie. Stále však budou kvůli slabosti německé ekonomiky oproti říjnu klesat.  

Český index nákupních manažerů asi neoslní

Podle konjukturálního průzkumu ČSÚ publikovaného minulý týden se celková důvěra v ekonomiku v listopadu snížila, ale mohli za to hlavně spotřebitelé. Důvěra podnikatelů naopak překvapivě lehce vzrostla. Přesto u indexu nákupních manažerů PMI čekáme pokles. Podepíše se na tom nejistý vývoj zahraniční poptávky i přetrvávající omezení trhu práce.

V Chicagu je hej

V pátek přinesla překvapení slabá jádrová inflace v eurozóně. Oproti očekáváním se o desetinu procenta snížila. Dle vyjádření M. Draghiho v uplynulém týdnu nezmění dočasná slabost ekonomiky eurozóny plán ECB ukončit v prosinci program nákupů aktiv. Naproti tomu přes oceán panuje optimistická nálada. Index PMI v Chicagu překvapil o parník, vděčí za to raketovému růstu objednávek a silné výrobě.

Statistici překvapili přehodnocením českého HDP

Poté, co předběžný odhad českého HDP za třetí čtvrtletí zklamal trh slabým růstem, páteční zpřesněný odhad špatný dojem z výkonu české ekonomiky napravil. Ukázalo se, že HDP oproti předchozímu čtvrtletí přidal 0,6 %. Přispěly k tomu rostoucí investice a domácí spotřeba. Naopak čistý vývoz držel dynamiku českého hospodářství zkrátka. V tom se projevilo zahraniční zpomalení, zejména pokles v Německu, na které je česká ekonomika silně navázaná. Ostatní středoevropské ekonomiky přitom rostou mnohem rychleji, jejich mezičtvrtletní dynamiky v Polsku, Maďarsku i na Slovensku přesahují 1 %. Více jsme o pátečních číslech HDP napsali zde http://bit.ly/2FPISeC.

Česká koruna těsně po zveřejnění revidovaných čísel nevěděla, kterým směrem se vydat. Nejprve oslabila až do blízkosti šestadvacítky, poté se ale její kurz stabilizoval poblíž 25,95 CZK/EUR. Není totiž jasné, jak silnější ekonomika ovlivní uvažování ČNB. Na jedné straně znamená menší riziko dlouhodobějšího zpomalení, které by zastavilo růst úrokových sazeb. Na druhé straně to značí vyšší produktivitu a menší nákladové tlaky z trhu práce.

V Polsku zatím překvapila nízká čísla inflace, a to 1,2 % oproti očekávaným 1,6 %. To poslalo polský zlotý na slabší úrovně, určitě to totiž zkomplikuje úvahy polské centrální banky o růstu sazeb. Maďarský forint se v pátek stal nejnudnější měnou regionu, když se za celý den téměř nehnul od svých ranních hodnot.

Autor: Jakub Matějů

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:00  Semotan (J&T Banka): Případné volební vítězství Trumpa nebude pro trhy tak... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt   7:41  Ranní shrnutí (25.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688