Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  03.12.2018 09:09:37

Schůzka Trump-Xi investorům udělala radost (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Minoritní akcionáři na valné hromadě ČEZ neuspěli.

Česká republika u jaderných bloků nepůjde maďarskou cestou.

Evropské akcie by měly zahájit obchodování růstem.

Začátek týdne přinese předstihové indikátory z eurozóny i Spojených států. Středeční druhé čtení HDP v eurozóně pak potvrdí předběžný odhad a ukáže, že za slabým růstem stál zejména čistý vývoz. Závěr týdne bude patřit ukazatelům z trhu práce ve Spojených státech.

Analytici Société Générale zvýšili své doporučení na Držet pro akcie britské společnosti Cobham zabývající se výrobou zařízení pro letectví, obranu a energetiku.

Obchodování na zámořských trzích

Akciové trhy ve Spojených státech zakončily páteční obchodování v ziscích. Všechny hlavní indexy, a to Dow Jones, S&P 500 a Nasdaq si shodně polepšily o 0,8 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo téměř všem sektorům s výjimkou energetických společností (-0,2 %). Nejlépe se umístila síťová odvětví se zhodnocením 1,5 %, následovaná trojicí odvětví zdravotní péče, technologií a průmyslu, která si připsala zisky ve výši 1,1 %.

O víkendu proběhl summit zemí G20 a na něm velmi sledovaná schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho čínským protějškem Xi Jinpingem. Dle oficiálního vyjádření se obě země dohodly na pozastavení obchodní války s platností od 1. ledna 2019 v délce 90 dnů. Tuto dobu si Spojené státy a Čína vymezily na nalezení společného řešení a uzavření obchodní dohody. Pokud by se v tomto horizontu nepodařilo najít společnou řeč, spustí se obchodní válka v plném proudu. Trump oznámil, že v takovém případě okamžitě zvýší dovozní cla z 10 na 25 % na čínské zboží v hodnotě 200 mld. USD. Čína mezitím již souhlasila, že nakoupí značné množství zemědělských, energetických, průmyslových a jiných produktů od Spojených států, aby se snížila obchodní nerovnováha mezi oběma zeměmi. Další ústupek Číny je ve snížení, či dokonce odstranění dovozních cel na americké automobily. Ty aktuálně činí 40 %. Vzhledem k tomu, že oznámené ústupky se týkají pouze Číny, můžeme schůzku prezidentů zhodnotit jako úspěšnou pro Donalda Trumpa.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují první obchodní den tohoto týdne převážně v ziscích. Ty se pohybují do výše až 3,3 % v případě Číny. Na opačné straně se nedaří pouze indickému akciovému trhu, který ztrácí 0,2 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který posiluje o 1 %, jsou na tom nejlépe energetické tituly se ziskem 2,8 %. Daří se také technologickým firmám (+1,7 %) či průmyslovým podnikům (+1,5 %). Nejhůře, avšak stále v zisku jsou tam firmy z oblasti zdravotní péče, které si prozatím připisují jednu desetinu procenta.

ČEZ

Páteční mimořádná valná hromada ČEZ zamítla všechny návrhy menšinových akcionářů, kteří se spojili okolo Michala Šnobra. Ti přitom její svolání iniciovali. Na stranu managementu energetické firmy v čele s Danielem Benešem se postavil největší akcionář, tedy stát. Menšinoví akcionáři chtěli projednat například otázku opčního programu, který mohou manažeři ČEZ využít na nákup akcií společnosti, dále prodej hnědouhelné elektrárny Počerady nebo dlouhodobou strategii podniku. Tím hodlali například omezit zahraniční investice ČEZ. Právníci ČEZ jim ale velkou část bodů odmítli na program jednání vůbec zařadit. Důvodem bylo, že se nejedná o témata, které má valná hromada řešit. Následná napjatá atmosféra mezi minoritáři a vedením ČEZ skončila předčasným odchodem minoritních akcionářů z valné hromady. Na dnešní odpoledne je naplánovaná tisková konference, kde minoritáři v čele se Šnobrem představí svůj další postup.

Česká vláda neuvažuje o tom, že by se nové jaderné bloky v zemi stavěly na základě podobné mezivládní dohody, jakou uzavřelo Maďarsko s Ruskem při dostavbě jaderné elektrárny Paks. Po setkání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem to řekl český předseda vlády Andrej Babiš. Podle něj by měl do jaderných bloků investovat ČEZ.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688