TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  03.12.2018 10:36:25

Vánoce ve světě. V Austrálii slaví na pláži, v Itálii dárky nosí ježibaba


Každá země má své tradice a stejně tak tomu je i o Vánocích. Zatímco v České republice si dáváme k večeři smaženého kapra s bramborovým salátem a dárky si rozdáváme 24. prosince, ve Velké Británii například jedí krocana s nádivkou a na dárky se mohou těšit 25. prosince. V Německu se zase podává vinná klobása nebo kachna.

Velká Británie

Dárky zde nosí Otec Vánoc (Father Christmas), a to 25. prosince. Den předtím mu děti píšou dopisy, které vhodí do krbu, aby se jejich přání dostalo až na Severní pól. Po rozbalení dárků 25. prosince začíná příprava slavnostní hostiny.

 

K obědu se většinou podává pečený krocan s kaštanovou nádivkou. Místo cukroví si užívají Britové vánoční pudink z rozinek, ořechů a kandovaného ovoce. Tradicí je zde také zdobení vánočního stromečku a sledování projevu královny Alžběty II.

 

 

 

Německo

V Německu dárky naděluje Christkind (Ježíšek) nebo také Weihnachtsmann, který má zrzavé vlasy, vousy a nosí dlouhý plášť. Tradičním pokrmem je vánoční štola, kterou Němci připravují už více než 300 let. Ve štole nechybí rozinky nebo kandované ovoce.

 

Stejně jako v České republice i v Německu se připravuje k večeři kapr. Rádi si dávají, ale i vinné klobásy nebo kachnu se zelím a knedlíky.

 

Francie

Dárky ve Francii nosí Otec Vánoc nebo Tatíček Noel (Pere Noël) až 25. prosince. Do domácností se dostává především krbem. Den předtím dávají také děti ke krbu botičky, aby jim do nich Otec Vánoc nadělil dárky.

 

Tradicí je ve Francii bohatá výzdoba, která nesmí chybět v žádné domácnosti. Co se týče tradičních pokrmů, připravují Francouzi plněnou krůtu s kaštanovou nádivkou. V některých částech Francie si pochutnávají například i na uzeném lososu nebo ústřicích.

 

 

 

Jako dezert je podávaná piškotová roláda s čokoládovým krémem, které se říká "Noëlovo poleno". Tato tradice vznikla v dřívějších dobách, kdy se rodiny scházely u krbu, ve kterém hořela velká polena. Jedno z polen, které si rodina vybrala, bylo ozdobené a muselo hořet nejdéle. Popel z něj si pak uchovávaly po celý další rok, aby chránil jejich domácnost.

 

Itálie


V Itálii dárky naděluje Babo Natale nebo Gesú bambino (Ježíšek) 25. prosince, avšak v některých částech Itálie si je některé rodiny rozbalují už 24. prosince. Italové si užívají obrovské večeře, při kterých se sejde celá rodina i jejich kamarádi.

 

Večeře se koná 24. prosince, během které se podává ryba, špagety nebo klobásy. Slavnostní oběd Italové připravují 25. prosince. Dezertem je tradiční panettone, což je sladký chléb s kandovaným ovocem a rozinkami.

 

Tradicí je také příchod čarodějnice Befany, která nosí dětem na Tři krále dárky. Ty nechává v zavěšených punčochách. Hodné děti od ní dostanou sladkosti, zlobivé pak uhlí.

 

 

 

USA

Dárky v USA nosí Santa Claus (Svatý Mikuláš), který je zobrazován jako bělovousý, oblý muž. Žije na Severním pólu a dárky rozváží v saních tažených soby. Do domácností se dostává výhradně krbem. V USA si dárky lidé rozbalují až 25. prosince. Mezi tradiční americké pokrmy patří pečený krocan s nádivkou, bramborová kaše, dýňový koláč nebo ovocný pudink.

 

Austrálie


V Austrálii si užívají Vánoce na pláži, jelikož mají oproti nám v prosinci léto. Dárky Australanům nosí Otec Vánoc (Father Christmas), ale v poslední době se k nim z USA dostává i Santa Claus. Mezi tradiční pokrmy patří pečený krocan s kaštanovou nádivkou, obložené mísy nebo ovocné saláty.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688