TNBiz (TN.cz)
01.12.2018 09:25:35

Potrhané dálnice, zničené domy. Aljaška sčítá škody po otřesech

V pátek zasáhlo Aljašku zemětřesení o sedmém stupni Richterovy škály. Zemi hrozila také vlna tsunami, která se naštěstí neobjevila. Zemětřesení však napáchalo obrovské škody. Ničilo silnice, domy a lidé byli několik hodin bez proudu. Musel být také přerušen provoz na místním letišti.

Zemětřesení zasáhlo oblast blízko města Anchorage, ve kterém žije 300 tisíc lidí, dalších 100 tisíc obyvatel žije v blízkém okolí. Otřesy začaly kolem půl deváté ráno místního času a dosáhly síly sedm na Richterově stupnici. Po zemětřesení naštěstí nejsou hlášeny žádné oběti.

Poté došlo ještě k dalším čtyřiceti otřesům. Dotřesy mohou podle místní seismoložky trvat i měsíce nebo roky.

Někteří lidé uvízli v autech na popraskaných silnicích nebo byli hodiny bez proudu. Zemětřesení také poškodilo domy, v obchodech poničilo výlohy, nebo zastavilo provoz na letišti, kde dokonce byla poškozena i jedna z ranvejí.

Lidé v ulicích utíkali do bezpečí a báli se, jestli přežijí. "Byla to jedna z věcí, kdy si v hlavě říkáte, to bude dobrý, přestane to, ale pak si přiznáte, že to tak možná nebude," řekl pro abc7chicago.com Jonathan Lettow, který v době zemětřesení stál se svou pětiletou dcerou na autobusové zastávce. Ani jednomu se naštěstí nic nestalo.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty