Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  01.12.2018 07:12:18, aktualizováno 10:26:14

Apple už není nejhodnotnější společností…

Páteční seance na Wall Street zamíchala s poměrně vlastně již dlouhodobým standardem v ocenění nejhodnotnější obchodovatelné společnosti. V posledních týdnech v nepřízni investorů nacházející se akcie Apple (AAPL), které se tak ocitly již v druhé polovině listopadu v tzv. medvědím trhu, zamířily v pátek níže. Akcie Microsoft si naopak dokázaly polepšit a přiblížit se tak o něco zpět svým historickým maximům z počátku října, kdy se obchodovaly i nad hranici 116 USD.

Bill Gates může být potěšen, když společnost Microsoft se po mnoha letech opět stala nejhodnotnější obchodovatelnou společností. Akcie Microsoft (MSFT) zakončily týden na ceně 110,89 USD, čímž investoři ocenily společnost na více než 851 mld. USD, tj. v přepočtu na téměř 19,5 bil. .

O necelé 4 mld. USD tak v tržní kapitalizaci dokázaly předhonit společnost Apple, jejíž akciepátek zakončily na ceně 178,58 USD. V posledních dnech probíhající vzájemný „intradenní boj“ tedy nakonec vyústil ve vítězství softwarového giganta.

Skončí 6 letá nadvláda Applu?

Pokud by aktuální nadvláda Microsoftu vydržela i ke konci roku, statisticky by to vlastně znamenalo, že US společnostem udržet se na špici déle jak 6 let zkrátka nejde. Apple se, coby nejhodnotnější společnost, držel včele od roku 2012. Předtím, právě také po dobu 6 let, vládla žebříčku ropná Exxon Mobil…

Současný šéf Microsoftu Satya Nadella by mohl vytáhnou firmu zpět do čela po 16 letech. Microsoft byl totiž nejhodnotnější firmou, v ocenění ke konci roku, naposledy v roce 2002. Předtím se tímto titulem pyšnil v letech 1999 a 1998. Akcie Microsoft lze mezi velkými tituly zařadit k nejvýkonnějším, resp. ke zdvojnásobení hodnoty jim stačilo sotva 2,5 roku. Ještě v červnu 2016 je šlo koupit za méně než 50 USD…

Přehled nejhodnotnějších firem v posledních 20 letech


Připomenout lze, že akcie Apple dosáhly svých historických maxim letos 3. října, kdy zakončily na 232,07 USD. V daný den se v průběhu obchodování vyšplhaly až na 233,47 USD, čímž investoři společnost ocenili na rekordních 1,108 bil. USD (přes 25,3 bilionu ). Od té doby však již akcie Apple ztrácely i více než čtvrtinu hodnoty. Aktuálně od zmiňovaných „závěrečných“ maxim ztrácí 23 %.

Biliónovou společností z hlediska ocenění se však kromě Applu může zatím historicky pyšnit jen Amazon. Letos v září se totiž cena akcií internetového giganta dokázala vyšplhat až k hladině 2050 USD. Od té doby aktuálně ztrácí 17,5 %, když v pátek zakončily na 1690,17 USD. Trh tedy firmu nyní oceňuje na necelých 826,5 mld. USD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:01  22. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688