Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
30.11.2018 18:27:37

Správu nad počasím převezme oceán, prudce se oteplí

 

Mrazy sevřely zemi, hlavně na východě je doprovodil čerstvý až silný vítr a pobyt venku byl opravdu nehostinný. Nejvíce trápila Česko ledovka.

Počasí v ČR: Ledovka pokryje i další části Česka - nová výstraha ČHMÚ

Brzy to bude minulost, protože se do střední Evropy prosadí čistě západní oceánské proudění a přinese skutečně velké oteplení. V Čechách se oteplí dříve, na Moravě a ve Slezsku paní Zima pustí otěže až v pondělí. Co je to velké oteplení? Teploty se budou pohybovat až kolem 10°C. I v době oteplení bude platit, že na východě země bude trochu chladněji. Příroda tam přece jenom za poslední dny více vymrzla. Od neděle do úterý by mohlo od oceánu dorazit také více srážek, což by bylo hodně pozitivní pro vyprahlou krajinu. Sucho se totiž neustále horší.

V sobotu bude zataženo až oblačno, přibližně v centrální části země bude od rána sněžit, srážky se mohou měnit na smíšené a mrznoucí. Na Moravu a do Slezska dojde srážek už méně. Teploty 0 až 4°C na západě, od Vysočiny na východ -3 až 1°C. V neděli bude zataženo až oblačno, od západu déšť, který může být na východě mrznoucí. Teploty na západě 3 až 8°C, na východě -2 až 3°C. V pondělí bude oblačno až zataženo, znovu občas déšť, ráno ještě na východě i mrznoucí. Teploty 7 až 11°C, odpoledne konečně tepleji i na východě, tam 3 až 7°C.

V úterý bude oblačno, polojasno, ojediněle déšť. Teploty 6 až 11°C. V dalších dnech se potom zřejmě začne ochlazovat, zatím to ale návrat mrazivé zimy nebude. Smutný je pohled na mapku projektu Intersucho, která informuje, že kritická situace s půdní vláhou i spodními vodami je hlavně na Liberecku, Ústecku, od Pardubic po Prahu, v okolí Plzně a Tábora. Oceánské proudění přispěchá na pomoc s vodou. Stačit to nebude, ale ke zmírnění sucha by dojít mohlo. Přetahovaná oceánu se studenými vpády by měla pokračovat i ve výhledu.

Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty