Patria (Patria Finance)
Komodity  |  30.11.2018 17:27:43

Ropa zažívá nejhorší měsíc za deset let


Nejhorší měsíc za posledních deset let čeká ropu. Futures obchodované v New Yorku ztrácejí za končící listopad více než pětinu. Důvodem je pokračující strach z nadbytečných dodávek na světové trhy, který umocnily americké výjimky pro státy kupující íránskou ropu. Kromě toho se nad trhy vznáší přízrak bobtnajících amerických zásob ropy. Její ceny se ještě na začátku října pohybovaly na 4letých maximech.

Tyto časy jsou teď ale passé. Od počátku října se cena ropy propadla o více než 30 %. To je pád, jaký tři roky nezažila. Tento týden se barel americké lehké ropy WTI snesl až pod 50 USD za barel. To je cena, kde se láme chleba pro jinak velmi flexibilní americké těžaře z břidlic. Pod touto úrovní pro ně už nová těžba totiž nemusí být profitabilní, upozornil ve svém nejnovějším materiálu analytik ČSOB pro komoditní trhy Dominik Rusinko.

O situaci na trhu s ropou bude příští týden jednat uskupení OPEC+. Výsledek jednání rozšířeného OPECu je ale zatím nejistý. Na skupinu tlačí americký prezident Donald Trump, který by rád ropu za nižší cenu. Ještě před tím bude ale Trump v Argentině jednat se svým čínským protějškem o obchodním sporu, do kterého se obě země zamotaly – a který by mohl ohrozit světovou poptávku.
Pokud se Trumpovi a Siovi nepodaří napětí zmírnit, mohl by trhy čekat pěkně volatilní závěr roku, podotkl Reuters. Jednání jsou “velmi, velmi složitá, prohlásil nejmenovaný německý vládní zdroj Reuters s tím, že multilateralismus letos nemá zrovna na růžích ustláno.

Podle dřívějších slov ruského prezidenta Putina by pro Moskvu, která s kartelem OPEC kooperuje, byla férová cena kolem 60 USD za barel. Ruský ministr energetiky Alexander Novak se dnes ale nechal slyšet, že současné ceny jsou fajn pro výrobce i spotřebitele, což ropě příliš nepomohlo. Futures na americkou lehkou ropu se v New Yorku v 16:00 SEČ propadaly o 2,8 % na 50 dolarů za barel a za celý měsíc ztrácely už 22 procent. Brent (dnes končící kontrakt na lednové dodání) ve stejný čas na londýnské burze ICE odepisoval 1,9 % na 58,4 USD za barel a za celý měsíc na tom byl stejně jako WTI. Aktivnější únorový kontrakt odepisoval 1,5 dolaru na barel.

Rusko dosud naznačovalo ochotu se připojit k Saúdům v přiškrcování ropné produkce. Putin se na setkání světových politických lídrů v Argentině zřejmě sejde se saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem, zatímco saúdští a ruští úředníci budou přes víkend jednat v Moskvě.

Průzkum Reuters dnes ukázal, že cena ropy WTI bude podle oslovených respondentů v roce 2019 v průměru 67,45 USD/b, předešlý průzkum čekal ještě 70,15 USD za barel. Cena ropy Brent bude v roce 2019 činit v průměru 74,50 USD/b, předešlý průzkum čekal ještě průměrnou cenu 76,88 USD za barel.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688