Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  30.11.2018 17:28:49

Valná hromada ČEZ zamítla všechny návrhy akcionářů kolem Šnobra


Dnešní valná hromada energetické společnosti ČEZ zamítla všechny návrhy minoritních akcionářů kolem Michala Šnobra, kteří ji iniciovali. Kromě procesních bodů byl přijat pouze protinávrh vedení firmy, týkající se povinnosti předkládat valné hromadě návrh koncepce podnikatelské činnosti společnosti jednou za čtyři roky. Dosud časové určení chybělo, akcionáři kolem Šnobra navrhovali dvouletý interval. Šnobr a spol. podali hned v úvodu dnešní valné hromady energetické společnosti protest proti programu jednání a valnou hromadu záhy opustili.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží asi 70 procent akcií firmy. Valná hromada ČEZ se dnes na popud minoritního akcionáře konala poprvé.

Šnobr ve svém vystoupení uvedl, že jako kvalifikovaní akcionáři požádali soud, aby je pověřil svolat valnou hromadu v rozsahu, jak chtěli. Kritizoval mimo jiné to, že ČEZ na pořad jednání nezařadil diskusi o případném prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady, která firmě patří. ČEZ dnes zopakoval, že přijal na pořad valné hromady všechny body, které právně mohl. Jednání valné hromady nakonec trvalo i s přestávkami zhruba čtyři hodiny.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž dnes uvedl, že firma vnímá odchod iniciátora dnešní valné hromady z jednání jako projev neúcty k ostatním akcionářům, kteří se jednání v Praze účastní. "Museli si vyhradit čas na svou účast na valné hromadě, mnoho z nich přijelo z jiných částí republiky," podotkl. Podle Šnobra vedení ČEZ nezařazením části požadavků minoritních akcionářů program valné hromady znepřehlednilo a zůstalo z něj torzo. "Program valné hromady byl změněn do té míry, že v podstatě kromě návrhu na odvolání a volbu členů dozorčí rady není na této valné hromadě o čem jednat," řekl při odchodu z jednání Šnobr.

Program valné hromady byl podle něj změněn nezákonně. "Je zcela nepřijatelné, aby se představenstvo ČEZ pasovalo do role arbitra, který rozhoduje o programu valné hromady, o který žádají akcionáři," zdůraznil. Mluvčí Kříž dnes uvedl, že představenstvo společnosti svolalo valnou hromadu podle zákona.

Podotkl, že na pořad jednání byl zařazen mimo jiné bod volby členů dozorčí rady firmy, u kterého kvalifikovaný akcionář v médiích avizoval, že bude navrhovat svého zástupce. "Kvalifikovaný akcionář se ani k bodu volby členů do dozorčí rady, který sám navrhoval, nevyjádřil a nikoho nenavrhl, a co více, ani se už projednávání tohoto bodu neúčastnil," dodal Kříž. Valná hromada nakonec o změnách v dozorčí radě firmy vůbec nehlasovala, žádný z akcionářů nepodal návrh na jakkoliv změny v ní.

Šnobr dnes také vyzval generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše, aby se do pondělí distancoval od svých slov, že dnešní valná hromada je nadbytečná. Pokud tak neučiní, vyzve dozorčí radu společnosti, aby přezkoumala Benešovu kompetenci vést firmu. Na pondělní odpoledne chystají minoritní akcionáři kolem ekonoma a poradce investiční skupiny J&T Šnobra tiskovou konferenci, kde chtějí představit další postup.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688