Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  30.11.2018 16:04:59

Vývoj na devizovém trhu ve 48. týdnu (26.11.-30.11.2018)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí vzrostl o 0,6 % k/k a 2,4 % r/r (zpřesněný odhad)
DE - Index podnikatelského klimatu Ifo v listopadu poklesl na 102 z říjnových 102,9 bodu
EZ - Index spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na 2,0 % r/r z říjnových 2,2 % r/r
US - Hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí potvrzen na +3,5 % anualizovaně

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Průměrná mzda (3. čtvrtletí)
EZ - Hrubý domácí produkt (3. čtvrtletí) - zpřesněný odhad
PL - Zasedání Polské centrální banky
US - Data z pracovního trhu - míra nezaměstnanosti, tvorba pracovních míst NFP (listopad)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruna vůči euru v tomto týdnu pozvolna oslabovala, avšak obchodování se udrželo několik haléřů pod hranicí 26 CZK/EUR.
  • V pondělí zveřejněný listopadový index důvěry v domácí ekonomiku mírně poklesl o 0,5 bodu m/m na hodnotu 99,3. Detailnější pohled na tuto statistiku ukazuje, že mezi podnikateli důvěra sice vzrostla, ale nedokázala kompenzovat výrazný pokles důvěry mezi spotřebiteli. Konkrétně mezi podnikateli došlo k růstu důvěry ve stavebnictví a ve službách, zatímco k mírnému poklesu důvěry došlo v průmyslu (s ohledem na klesající indexy PMI v eurozóně zůstávají české průmyslové podniky ještě poměrně optimistické) a v obchodu. Průzkum mezi podniky ve zpracovatelském průmyslu ukázal, že pro příští rok tyto podniky plánují meziroční růst investic cca o 5 %, přičemž většina půjde na obnovu stávajících výrobních zařízení, méně pak na rozšíření výrobních kapacit a pořízení nových technologií.
  • Nejvýraznější změna důvěry však byla patrná u spotřebitelů (pokles důvěry o 5,1 bodu na hodnotu 106,9). Ti se pro období nadcházejících dvanácti měsíců obávají výraznějšího zhoršení celkové ekonomické situace a také růstu nezaměstnanosti. Zde je vhodné podotknout, že spotřebitelé ve srovnání s firmami reagují citlivěji na negativní zprávy, kterých bylo v listopadu požehnaně. Zároveň však platí, že aktuální pokles spotřebitelské důvěry zatím nelze přeceňovat, když často stačí pár pozitivních ukazatelů, aby se optimismus mezi spotřebitele vrátil.
  • Statistikou týdne na domácí scéně však byl páteční zpřesněný odhad růstu české ekonomiky ve 3. čtvrtletí letošního roku. Růst o 0,6 % k/k a 2,4 % r/r byl ve srovnání s rychlým předběžným odhadem vylepšen, a i strukturu HDP lze hodnotit celkem pozitivně. Na poptávkové straně k růstu HDP i nadále přispívala spotřeba domácností a solidně rostly i investice (výrazněji ty veřejného sektoru související s investicemi do staveb a budov, ale krok držel i soukromý sektor). Na nabídkové straně k růstu HDP přispíval i nadále zpracovatelský průmysl, avšak výrazně menší měrou, než jsme byli zvyklý. Stále větší podíl na růstu HDP mají služby a tato změna poměru v HDP ve prospěch služeb bude pokračovat i v nejbližších čtvrtletích.


Vývoj USD/CZK

  • Koruna vůči americkému dolaru v první polovině týdne oslabovalo a ve středu se během dne obchodovalo lehce nad hladinou 23 CZK/USD. Ve středu večer však dolar oslabil, když negativně reagoval na projev šéfa Americké centrální banky (Fed) J. Powella, který mimo jiné uvedl, že se současné sazby Fedu pohybují již těsně pod neutrální hladinou. To je celkem výrazná změna ve srovnání s jeho projevem ze začátku října, ve kterém naopak uvedl, že sazby od neutrální úrovně dělí dlouhá cesta.
  • Toho, kdo pravidelně sleduje dění kolem úrokových sazeb a Fedu, pravděpodobně ihned napadne, do jaké míry by mohly být za změnou rétoriky J. Powella negativní výroky D. Trumpa, který v posledních týdnech a v tomto týdnu rovněž velmi ostře kritizoval Fed za příliš rychlé zvyšování sazeb. V USA je zvykem, že se prezident k měnové politice Fedu nevyjadřuje a pokud ano, tak daleko mírnějším tónem, než to nyní činí D. Trump. Tím zde samozřejmě nechci tvrdit, že Fed podléhá politickému tlaku z Bílého domu, každopádně je takováto změna v rétorice J. Powella poměrně zajímavá. O to zajímavější bude sledovat prosincové zasedání Fedu, na kterém velmi pravděpodobně centrální banka letos již počtvrté zvýší úrokové sazby a zároveň představí aktualizovanou prognózu včetně mediánového odhadu vývoje sazeb.


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688