Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.11.2018 09:43:39

Petr Dufek: Ekonomika si drží solidní tempo

Zpřesněný odhad českého HDP za třetí kvartál vyznívá příznivěji než předběžná čísla zveřejněná v polovině listopadu. Ekonomika sice rostla jen o desetinu procentního bodu (2,4 % vs. 2,3 %), než naznačovaly původní výsledky, nicméně po přepočtu dosáhlo české hospodářství docela slušného mezikvartálního tempa 0,6 %. A to přece jen už vypadá lépe než původní 0,4 %, zvlášť když jde o číslo blízko předchozích výsledků.

Na poptávkové straně táhla ekonomiku nahoru především spotřeba domácností poháněná rychlým růstem mezd i rekordní zaměstnaností. Zlepšující se finanční situace domácností tak umožnila spotřebitelům zvyšovat jejich nákupy a vlastně i investovat.

Ačkoliv to původně nevypadalo, vysoká investiční aktivita se udržela i ve třetím kvartále. Tentokrát šlo především o investice do budov a staveb podpořené rozjezdem staveb veřejného sektoru. Investovaly však i firmy do strojů, ICT a nakonec i do dopravních prostředků. Ukazuje se, že firmy pod tlakem zakázek a nedostatku zaměstnanců jsou nuceny zaměřovat se na nové méně pracovně náročné technologie, aby si udržely pozici na trhu a mohly dále expandovat. Celkově se pak investice meziročně zvýšily o více než 9 %.

Velmi zajímavý byl ve třetím čtvrtletí i vývoj nabídkové strany ekonomiky. Na ekonomickém růstu se totiž na rozdíl od předchozích období podílelo především odvětví obchodu, dopravy, ubytování a stravování. Role průmyslu – dřívějšího lídra ekonomiky – byla tentokrát výrazně slabší. Nakonec statistický úřad ve svém komentáři uvádí, že slabší růst průmyslu ovlivnil propad přidané hodnoty v automobilovém průmyslu.

Nová čísla potvrzují, že si ekonomika udržuje solidní tempo růstu. I když je růst HDP ČR podstatně nižší, než u ostatních zemí Visegradské čtyřky, nejde rozhodně o dramaticky slabý výsledek. Podíváme-li se totiž na výkon českého hospodářství v delším časovém období, zjistíme, že jsme silný růst „vybrali“ jaksi v předstihu před ostatními. Mnohem podstatnější otázkou současnosti je však to, jak se bude české ekonomice nadále dařit. Prozatím nepočítáme s tím, že by z pohledu růstu byl příští rok lepší než ten letošní. Proto výhled na rok 2019 neměníme, nicméně budeme muset asi přehodnotit naše očekávání za letošní rok lehce dolů.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688