ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  30.11.2018 09:34:20

Ekonomika si drží solidní tempo

Zpřesněný odhad českého HDP za třetí kvartál vyznívá příznivěji než předběžná čísla zveřejněná v polovině listopadu. Ekonomika sice rostla jen o desetinu procentního bodu (2,4 % vs. 2,3 %), než naznačovaly původní výsledky, nicméně po přepočtu dosáhlo české hospodářství docela slušného mezikvartálního tempa 0,6 %. A to přece jen už vypadá lépe než původní 0,4 %, zvlášť když jde o číslo blízko předchozích výsledků.

Na poptávkové straně táhla ekonomiku nahoru především spotřeba domácností poháněná rychlým růstem mezd i rekordní zaměstnaností. Zlepšující se finanční situace domácností tak umožnila spotřebitelům zvyšovat jejich nákupy a vlastně i investovat.

Ačkoliv to původně nevypadalo, vysoká investiční aktivita se udržela i ve třetím kvartále. Tentokrát šlo především o investice do budov a staveb podpořené rozjezdem staveb veřejného sektoru. Investovaly však i firmy do strojů, ICT a nakonec i do dopravních prostředků. Ukazuje se, že firmy pod tlakem zakázek a nedostatku zaměstnanců jsou nuceny zaměřovat se na nové méně pracovně náročné technologie, aby si udržely pozici na trhu a mohly dále expandovat. Celkově se pak investice meziročně zvýšily o více než 9 %.

Velmi zajímavý byl ve třetím čtvrtletí i vývoj nabídkové strany ekonomiky. Na ekonomickém růstu se totiž na rozdíl od předchozích období podílelo především odvětví obchodu, dopravy, ubytování a stravování. Role průmyslu – dřívějšího lídra ekonomiky – byla tentokrát výrazně slabší. Nakonec statistický úřad ve svém komentáři uvádí, že slabší růst průmyslu ovlivnil propad přidané hodnoty v automobilovém průmyslu.

Nová čísla potvrzují, že si ekonomika udržuje solidní tempo růstu. I když je růst HDP ČR podstatně nižší, než u ostatních zemí Visegradské čtyřky, nejde rozhodně o dramaticky slabý výsledek. Podíváme-li se totiž na výkon českého hospodářství v delším časovém období, zjistíme, že jsme silný růst „vybrali“ jaksi v předstihu před ostatními. Mnohem podstatnější otázkou současnosti je však to, jak se bude české ekonomice nadále dařit. Prozatím nepočítáme s tím, že by z pohledu růstu byl příští rok lepší než ten letošní. Proto výhled na rok 2019 neměníme, nicméně budeme muset asi přehodnotit naše očekávání za letošní rok lehce dolů.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.08.2019Česká ekonomika si drží tempo (14.8.2019) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688