Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  12.07.2002 17:32:23

Trh úrokových sazeb a dluhopisů: Dluhopisy si během tohoto týdne připsaly výrazné zisky a křivka zvýšila svůj sklon.

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 12.7.2002

      Trh očekává ke konci července snížení úrokových sazeb o 50bp

      

       Dluhopisy si během tohoto týdne připsaly výrazné zisky a křivka zvýšila svůj sklon. Důležitou podporu jim poskytl guvernér Tůma, který během minulého víkendu oznámil, že centrální banka je připravena dále snížit úrokové sazby. Nová data ukázala, že čtvrtý měsíc po sobě dochází k poklesu cenové hladiny. Česká inflace (1,2% y/y) je výrazně pod cílem ČNB i aktuální inflací v Evropě (2,0% y/y). ČR v současné době plní cíl ECB. Středeční „minutes“ odhalily, že dva členové BR hlasovali na zasedání 27.6. pro snížení sazeb o 25bp. „Minutes“ akcentují rizika nižší inflace a dále zvyšují pravděpodobnost, že sazby budou na konci července sníženy o 50bp. Výnosová křivka v Evropě poklesla o 10bp vedena především negativním akciovým sentimentem. Po většinu týdne koruna posilovala na nová historická maxima. Na druhé straně čísla stavební výroby (+5,2% y/y) a průmyslu (+5,1% y/y) nenaznačují zpomalování ekonomické aktivity a i maloobchodní tržby (+4,2%) by měly potvrdit sílu domácí poptávky. Spotřební a hypotéční úvěry rostou o cca +25% y/y. Ve čtvrtek centrální banka oznámila, že mimořádně diskutuje měnově-politické otázky. Centrální bankéři však k žádné akci nepřistoupili. Vzestup výnosů v Evropě a korekce měnového kurzu během pátku vymazala i část zisků dluhopisů. Oslabení kurzu pravděpodobně pomohla ČNB prodejem deviz.

       Výhled na nejbližší dny se pro delší dluhopisy nezměnil. Zůstává mírně pozitivní a to i přesto, že se jejich ceny dostaly velmi vysoko. Inflace v červnu klesne hluboko pod 1% a výrazně oslabovat by neměl ani měnový kurz. Předpokládáme, že nedojde k zvratu na klesajících zahraničních akciových trzích. Čísla průmyslové výroby v USA a EMU by měly potvrdit scénář jen velmi pozvolného oživování světové ekonomiky. Na krátkém konci výnosové křivky však již nevidíme výrazný prostor pro další pokles výnosů. Předpokládáme 50bp snížení REPO sazby, což je v křivce téměř zcela zahrnuto. Pokud náš scénář nebude naplněn, sazby budou sníženy spíše o 25bp než 75bp. Snížení sazeb pouze o 25bp by však bylo pro trh zklamáním. Centrální bance by se stěží podařilo to hlavní, o co jí jde - oslabit kurz.

       Hlavní rizika našeho scénáře jsou stále stejná - oslabení koruny a vzestup evropských úrokových sazeb. Rychlost apreciace efektivního kurzu okolo 18% y/y naprosto není v souladu s možnostmi ekonomiky. Vytváří se makroekonomická nerovnováha, která se symetricky projevuje na trhu Fixed Income propadem úrokových sazeb. Odhadovat vývoj kurzu je však obtížné, neboť ten je pouze z malé části řízen fundamenty. Apreciace je založena především na pozitivních očekáváních našem vstupu do EU. Sentiment k posilování je i nadále velmi silný a proto preferujeme dlouhou pozici v dluhopisech. Doporučujeme prodávat až s oslabováním měnového kurzu.

       Druhým rizikem poklesu cen domácích dluhopisů je růst delších EURových sazeb. Během tohoto týdne došlo k dalšímu rozšíření spreadu mezi EUR a CZK IRS křivkami na -37 až -14bp v segmentu 2/10Y. Ceny krátkých IRS předpokládají nižší REPO sazbu ČNB než ECB. To při dalším posilování koruny nemůžeme vyloučit. Konvergenční obchody však zpomalují další poklesy CZK výnosů na delším konci výnosové křivky. I přes malé zvýšení spreadu na 10Y v tomto týdnu (+2bp), delší forward starting swap spready nerostou.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688