Dan Karpíšek (Komerční banka)
Investice  |  12.07.2002 17:32:23

Politický a makroekonomický rámec: Sociální demokraté a představitelé Koalice podepsali dohodu o sestavení nové vlády.

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 12.7.2002

      Česko má novou vládu

      

       Sociální demokraté a představitelé Koalice podepsali dohodu o sestavení nové vlády. Dohoda obsahuje vládní program a návrh na obsazení ministerských funkcí. ČSSD bude mít v nové vládě 11 křesel, Koalice pouze 6. Obě politické formace spojuje především odhodlání přivést ČR do EU. Přináší novou generaci politiků a bude vládou s nejnižším věkových průměrem v historii. Překvapením je jmenování 30-letého B.Sobotky na post ministra financí. Sobotka se přiklání k pomalejšímu snižování deficitů veřejných rozpočtů. Nejslabším místem vlády je fakt, že kontroluje pouze 101 z 200 členného parlamentu. Největším rizikem dalšího zvyšování výdajů je schvalování zákonů navrhnutých CŠSD s tichou podporou komunistů.


      

       Inflace v Česku? Ne, deflace.

      

       Červnová inflační data potvrdila, že česká ekonomika je vystavena silným dezinflačním a až deflačním tendencím. Index spotřebitelských cen se nachází hluboko pod inflačním koridorem ČNB. Podle naší projekce dojde ke návrat CPI těsně nad spodní interval cílovaného pásma až v polovině příštího roku. Inflační výhled potvrzuje námi i trhem očekávané snížení klíčových úrokových sazeb.

       Za příznivým vývojem spotřebitelských cen lze spatřovat především vliv posilující koruny, a to jak proti euru tak proti dolaru, a klesající ceny zemědělských produktů a následně i potravin. Oproti květnu se v červnu spotřebitelské ceny snížily o -0,3%. Meziroční dynamika výrazně poklesla na 1,2%. Čísla byla pozitivní a mírně nižší než činilo naše i tržní očekávání (-0,1% m/m). Za meziměsíční dynamikou stál především nečekaně agresivní pokles cen potravin (-1,7% m/m) a pokles cen v dopravě (-0,4% m/m). Proti výraznějšímu poklesu cen působila skupina rekreace a kultura (1,3% m/m).

       V příštím měsíci bychom měli vidět další pokles meziročního CPI pod 1%, podle současných prognóz až k 0,7%. To bude znamenat historicky nejnižší inflaci v České republice. Nicméně v srpnu již pravděpodobně uvidíme návrat k pomalému růstu. Inflace by se tak měla postupně dostat na konci roku k úrovni 1,9% y/y. Na konci roku tak inflace zůstane výrazně pod spodní hladinou inflačního cíle.

       Ceny průmyslových výrobců dosáhly v české historii své nejnižší hodnoty, když v červnu meziročně poklesly o -0,8%. Levnější než před rokem jsou průmyslové výrobky již pátý měsíc v řadě. Vývoj výrobních cen tak vytváří prostor pro další odeznívání inflačních tlaků i ve sféře spotřebitelských cen. Tento optimismus potvrzuje agresivní propad v cenách zemědělských výrobců. Ty zaznamenaly za samotný červen pokles o -5,7%, meziročně jsou zemědělské produkty levnější dokonce o plných -26,0%. To jenom potvrzuje současný sestup inflace, který je výrazně měnou podporován klesajícími cenami potravin

      

      

       Reálná ekonomika koruně odolává, trh práce však již ne

      

       Květnová data průmyslové a stavební výroby potvrdila prozatím neutuchající dynamiku reálného sektoru ekonomiky. Průmysl jako celek zatím nepotvrdil negativní vliv silné domácí měny. Předpokládáme však, že meziroční zhodnocení koruny výrazně přesahující 10% se musí do hospodaření firem negativně prolítnout, růst produktivity se totiž pohybuje na zhruba poloviční úrovni. Snižování zaměstnanosti v průmyslu a menší absorpce pracovního trhu však naznačuje, že zejména exportně zaměřené podniky vnímají problém silné koruny poměrně intenzivně.

       Květnová data českého průmyslu překvapila, neboť ani tento měsíc nepřinesl jednoznačný důkaz o tom, že by průmysl jako celek na silnou korunu doplácel. Příznivý vývoj je důsledkem několika faktorů. Česká ekonomika začíná profitovat z předchozích investic zahraničních investorů. Právě rozjíždějící se výroby zejména v oblasti elektrotechniky táhnou český průmysl. Zahraniční vlastníci s sebou přinášejí zároveň snadnější přístup na zahraniční trhy a samozřejmě lepší know-how, což se promítá do vyšší produktivity a necenové konkurenceschopnosti. Racionalizační tendence potvrzuje stále se snižující zaměstnanost v průmyslu (v květnu meziročně o více než 28tisíc méně). V neposlední řadě pozitivně na český průmysl začíná působit i oživující se evropská ekonomika.

       Z hlediska struktury zaznamenala největší nárůst výroba elektrických a optických přístrojů (+27,0%), koksování a rafinérské zpracování ropy (+15,4%) a zpracovatelský průmysl jinde neuvedený (+10,6%). Naopak silná koruna dále zhoršuje situaci v kožedělném průmyslu (-25,2%) a textilním a oděvním průmyslu (-4,8%).

       Zatím neznatelný vliv silné koruny na průmysl jako celek potvrzuje fakt, že tržby z přímého vývozu v květnu rostly o nadprůměrných 15,7%. Prosazovat se na západních trzích i přes sníženou cenovou konkurenceschopnost pomáhají zahraniční vlastníci českých firem. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků pod zahraniční kontrolou rostly v květnu o výrazných 22,7%.

       Meziročně se situace na trhu práce zhoršila, celkově je počet uchazečů o zaměstnání vyšší o více než 345 tisíc osob. Trh práce zůstává pod tlakem zatím stále nevýrazného výkonu evropské ekonomiky, českým výrobcům však stále více přitěžuje i silná koruna. Aby byli schopni se na trhu udržet, musí zvyšovat svou produktivitu. Z krátkodobého pohledu je nejúčinnějším řešením snižování zaměstnanosti. V samotném červnu se míra nezaměstnanosti zvýšila na 8,7%. Počet nezaměstnaných se zvýšil o 6 426 osob na celkových 454 303. Na přírůstku se podíleli především čerství absolventi (+5 377).

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688