TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  29.11.2018 07:26:34

Pojišťovny teď vrací tisíce korun za léky. Máte na ně nárok i vy?

Právě v těchto dnech posílají zdravotní pojišťovny části klientů peníze za doplatky na léky za třetí čtvrtletí roku. Díky snížení takzvaného ochranného limitu se vracení peněz týká mnohem většího počtu lidí než loni a pojišťovny stojí stovky milionů korun.

"Za třetí čtvrtletí roku 2018 jsme vypláceli 262 559 pojištěncům, kteří překročili takzvaný ochranný limit na doplatky za léky, částku ve výši 128,2 milionu korun," řekla TN.cz Lucie Krausová z tiskového oddělení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Jen pro srovnání - loni to za třetí čtvrtletí poslala VZP 22 409 klientům necelých dvacet milionů korun.

Podobně skokový nárust zaznamenala i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). "Částku 17,7 milionu korun vracíme v těchto dnech zhruba 36 tisícům svých pojištěnců. Ve srovnání se stejným obdobím uplynulého roku počet pojištěnců s přeplatkem stoupl dvanáctinásobně, zatímco vrácená částka se zvýšila šestinásobně," uvedla mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

A důvod? Snížení takzvaného ochranného limitu od letošního ledna. "Limit u dětí do 18 let a u seniorů od 65 let do 70 let věku byl k uvedenému datu snížen z původních 2 500 na 1 000 , a u kategorie 70 a více let byl snížen limit z původních 2 500 na 500 . Na ostatní pojištěnce se nadále vztahuje ochranný limit 5000 ," vysvětlila Mazurová.

Pokud člověk limit "přešvihne", rozhodně to neznamená, že už za další léky doplatky platit nemusí. Do peněženky musí sáhnout stejně, ale o peníze nepřijde, protože je zdravotní pojišťovna pošle zpětně složenkou nebo na účet.

Přeplatky chodí čtyřikrát do roka a pojišťovny mají 60 dní od skončení příslušného čtvrtletí, aby je poslaly. Vůbec nejlepší je, že si pacienti nemusejí nic hlídat - kolik doplatili za léky, totiž eviduje přímo pojišťovna.

Jediný problém může nastat v případě, když si koupíte "nadstandardní" lék. Pojišťovny totiž evidují doplatky jen za nejlevnější příslušný druh léku na trhu. Pokud tedy kupujete preparát, za který doplácíte stovku, ale v lékárnách je i lék s doplatkem deset korun, pojišťovna počítá onu desetikorunu a ne sto korun. Devadesátikorunový rozdíl jde z vaší kapsy.

Do ochranného limitu se započítávají doplatky zaplacené v lékárně za léky na předpis. Volně prodejné preparáty jsou mimo.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688