Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  29.11.2018 06:29:11

Tesle se začíná věřit? Shorty na 8 měsíčním minimu

úterý na středu americké burzy zveřejnily pravidelné půlměsíční reporty týkající se tzv. short pozic. Ukázalo se tak, že v první polovině listopadu investoři v souhrnu jak na NYSE, tak na Nasdaq poměrně razantně uzavíraly krátké pozice. Na Nasdaq dokonce nejvýrazněji v tomto roce, když se jejich celkový počet snížil o více než 2,8 % na 8,62 mld. akcií. Méně burza evidovala short pozic naposledy ke konci srpna. Na NYSE se short pozice zredukovaly o 0,6 % na 15,88 mld. akcií.

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Shorty na Tesle nejníže od poloviny března

V druhé polovině října akcie Tesla (TSLA) zažily euforii, resp. jak jsme v minulém reportu o shortech uváděli, sázky na pokles zaznamenaly skokový pokles o 12 %. Také první polovina listopadu přinesla v dané věci pokračování optimismu, když investoři uzavřeli dalších více než 1,1 mil. zashortovaných akcií. Jinak vyjádřeno, shorty se na titulu snížily o dalších 3,8 %. K polovině měsíce tak zůstávalo short již „jen“ 28,79 mil. akcií Tesla.

Objem sázek na pokles se na akciích Tesla výrazně přiblížil letošním minimům. A to stavu z poloviny března, kdy bylo short 28,38 mil. akcií, tedy ještě o zhruba 410 tisíc akcií méně. Následně ke konci dubna bylo již short přes 39 mil akcií, což bylo naopak letošní maximum.

automobilce Tesla jako jednu z posledních zpráv možno uvést, že její elektromobily dosáhly nového milníku. Majitelé za pomoci zapnutého autopilota ujeli již miliardu mil (přes 1,6 mld. km). Titul v návaznosti na zprávu ve středu zakončil výše na 347,87 USD (+1,15 %).

Shorty na CETV začaly růst

Akcie mediální Central European Media Enterprises (CETV) zaznamenaly jak v první, tak v druhé polovině října uzavírání short pozic. Listopad zatím přináší opačný vývoj. Oproti konci října došlo k 15. listopadu k nárůstu short pozic o téměř 66 tisíc akcií. „Vsazeno“ na pokles tak celkově bylo 2,46 mil. akcií CETV.

U titulu se stále čeká, zda se již konečně podaří zrealizovat prodej aktiv ve Slovinsku, když koncem měsíce vyprší další „konečný“ termín.

Akcie CETV se ve středu svezly na vlně optimismu na Wall Street, když zakončily výše o 2,77 % na 3,34 USD. Likvidita byla nadprůměrná, když majitele vyměnilo přes 152 tisíc akcií. Jednalo se o druhý nejvyšší objem v tomto měsíci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688