TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  28.11.2018 10:07:31

Rodičovský příspěvek vzroste až o 120 tisíc. Návod, jak o něj nepřijít

Koalice se shodla na zvýšení rodičovského příspěvku, které se navíc týká nejen rodičů budoucích, ale i těch, kteří se už o špunta starají. Přinášíme návod, jak o desetitisíce navíc požádat.

"Návrh obsahuje přechodné opatření, podle kterého by mohli navýšení (80 tisíc korun u jednoho dítěte, 120 tisíc u více společně narozených dětí) dočerpat i rodiče, kteří již vyčerpali současnou maximální celkovou částku 220 tisíc, ale jejich nejmladší dítě ještě nedosáhlo čtyř let věku," vysvětluje Barbara Hanousek Eckhardová z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

V těchto případech si rodiče budou muset o dočerpání rodičovského příspěvku požádat – podáním nové žádosti. Klíčové datum pro čerpání 80 či 120 tisíc navíc je datum 1. ledna 2020. Právě od něj totiž by měla změna platit a právě do tohoto data musejí děti "stihnout" čtvrté narozeniny, aby měli rodiče nárok na zvýšený rodičovský příspěvek.

Podívejte se také: Kalkulačka příspěvku otcovské dovolené 2019 a Peněžitá pomoc v mateřství 2019.  

Rodiny si také budou moci díky navýšení příspěvku upravit částku, kterou každý měsíc dostanou. "Nebo můžou čerpat rodičovský příspěvek déle než původně plánovali - maximálně však do čtyř let věku dítěte. Navýšení nelze vyplatit jednorázově," upozorňuje Hanousek Eckhardová.

Pokud se v rodině narodí(ly) do 1. ledna 2020 postupně například dvě děti, kterým budou v době, kdy změna vstoupí v platnost, méně než čtyři roky, neznamená to, že rodina dostane desetitisíce od státu dvakrát.

"Rodičovský příspěvek se vždy vyhodnocuje pouze na nejmladší dítě v rodině. Takže po narození nového dítěte v rodině starší dítě již nárok na rodičovský příspěvek nezakládá, a proto se navýšení celkové maximální částky těchto dětí nebude týkat (a to ani v případě, pokud starší dítě nedosáhlo věku 4 let). V popisovaném případě dojde k automatickému navýšení maximální celkové částky rodičovského příspěvku na nejmladší dítě z 220 tisíc na 300 tisíc korun," vysvětluje ministerstvo práce.

O rodičovský příspěvek jako takový musejí rodiče žádat na úřadu práce a mimo jiné k jeho vyřízení potřebují i rodný list dítěte. Více o rodičovském příspěvku na webu MPSV.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

01.12. 03:25  Rodičovský příspěvek (Anet)
30.11. 22:50  otázka do pranice (r.m.)
30.11. 08:35  Rodičovský příspěvek (světlana)
29.11. 21:10  rodicak (Anet)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688