Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  28.11.2018 09:31:38

Pojišťovna VIG potvrzuje stanovené cíle pro letošní rok (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Pojišťovna VIG zveřejnila slušné výsledky hospodaření.

ČNB snížila Monetě kapitálový požadavek SREP o 40 bb na 10,6 %.

Evropské akcie by mohly dnešní seanci zahájit růstem.

Ve Spojených státech budou zveřejněny zpřesněné údaje včetně struktury o vývoji HDP ve třetím kvartále letošního roku a statistiky o prodejích nových domů. Na starém kontinentu ECB publikuje měnový přehled. Již ráno institut GfK zveřejnil německou spotřebitelskou důvěru, která klesla oproti konsensu více.

Závěr výsledkové sezóny dnes přinese údaje o hospodaření amerického prodejce šperků Tiffany nebo německé automobilky Porsche.

Obchodování na zámořských trzích

Přestože americký akciový trh otevřel včerejší seanci poklesem, podařilo se mu nakonec uzavřít v plusu. Index S&P 500 si polepšil o třetinu procenta. Pomohly mu především akcie farmaceutických společností, maloobchodních řetězců nebo utilit, které si připsaly zisky mezi 0,9 až 1,0 %. Poradce Donalda Trumpa Larry Kudlow zmírnil předešlou rétoriku amerického prezidenta a konstatoval, že Spojené státy jsou stále nakloněny obchodní dohodě s Čínou ohledně celních bariér.

Komentáře ekonomického poradce přinesly optimismus i do asijsko-pacifického regionu. Všem hlavním indexům se v průběhu dnešní ranní seance dařilo. Nejvyšší zisky si připsaly právě čínské akcie (+1,3 %), které byly následovány jednoprocentními růsty v Japonsku a na Tchajwanu.

Vienna Insurance Group

Pojišťovna VIG celkově reportovala nepatrně lepší než očekávané výsledky hospodaření za třetí kvartál. Největší rozdíl oproti konsensu zaznamenal finanční výsledek, který díky divesticím v realitním portfoliu vzrostl o téměř 17 %. Minimum přírodních katastrof se podepsalo na poklesu pojistného plnění, což společně s finančním výsledkem vedlo celkově k nárůstu nezdaněného zisku o 8 % na 120 mil. EUR.

Management potvrdil letošní guidance pro hrubé předepsané pojistné (GWP) v minimální výši 9,5 mld. EUR a zisk před zdaněním v intervalu 450 až 470 mil. EUR. Za první tři kvartály GWP dosáhlo necelých 7,4 mld. EUR a nezdaněný zisk 352 mil. EUR. Věříme, že se VIG podaří naplnit cíl v horní polovině vymezeného intervalu.

Podrobnější komentář zveřejníme během dne. Zveřejněné výsledky celkově hodnotíme pozitivně a akcie pojišťovny by tak mohly reagovat růstem.

Moneta Money Bank

ČNB na základě vyhodnocení kapitálové vybavenosti (SREP) snížila Monetě kapitálový požadavek na rok 2019 o 40 bb na minimální úroveň 10,6 %. Vedle toho je banka povinna udržovat kmenový kapitál tier 1 ve výši 2,5 % jako bezpečnostní kapitálovou rezervu a kmenový kapitál tier 1 ve výši 1,5 procenta jako proticyklickou kapitálovou rezervu (s účinností od 1. července 2019, od 1. ledna 2019 činí 1,25 %). Celkový kapitálový požadavek tak od začátku roku bude činit 14,35 %, respektive od od poloviny příštího roku 14,6 %.

Střednědobým cílem managementu je udržovat kmenový kapitál tier 1 ve výši 15,5 %. Ke konci třetího kvartálu činila kapitálová přiměřenost banky 16,6 %, přičemž její součástí nebylo 30 % konsolidovaného čistého zisku za první polovinu letošního roku a celá výše konsolidovaného čistého zisku za Q3 18. 

Banka uvedla, že 6. února 2019 zveřejní finanční výsledky za celý rok 2018 včetně budoucího výhledu a dividendové politiky.

Zveřejněné informace ohledně kapitálové vybavenosti vnímáme jako pozitivní a snížení kapitálového požadavku potvrzuje nižší rizikovost držených aktiv bankou. Výraznou reakci ceny akcií však nepředpokládáme.   

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688