Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  27.11.2018 16:09:33

Nastane přesun peněz zpět do emerging markets ekonomik?

Jak už to ve světě finančních aktiv bývá, peníze se přelévají z jednoho místa na druhé. Jednou za to může nervozita na trzích, jindy geopolitická rizika a někdy pouhý sentiment na trzích. Občas se stane, že se sejde několik důvodů pro přesun peněz do jiných aktiv a trhy pak působí možná trochu zmateně. Máme před sebou poslední měsíc roku 2018 a můžeme říci, že obrovský objem peněz, který zavalil rozvíjející se ekonomiky, se v letošním roce vrátil zpět do Spojených států. Ty se koncem roku zdají být podhodnocené a mnoho investičních bank se shoduje, že by rok 2019 mohl patřit opět rozvíjejícím se ekonomikám.

Rozvíjející se ekonomiky zaznamenaly během roku 2018 poměrně signifikantní korekci, což bylo způsobeno různými faktory. Těmi nejskloňovanějšími bylo utahování měnové politiky FEDu, stahování dolarové likvidity a zpevňující americký dolar. Částečně se na korekci podepsaly také rostoucí výnosyamerických dluhopisů, což je úzce spojeno s utahováním měnové politiky. Většinu emerging markets ekonomik spojuje značný objem dluhů v cizích měnách a posilující americký dolar spojený s odlivem kapitálu z těchto ekonomik také devalvoval jejich měny, což pak následně znamenalo citelné prodražení stávajících dluhů. Byl to právě tok peněz z USA, který byl zodpovědný za volatilitu na emerging markets. Jakmile začal posilovat americký dolar a začaly růst výnosyamerických dluhopisů, investoři raději volili bezpečnější americké státní dluhopisy a nastal odliv peněz z rozvíjejících se ekonomik.

Rok 2019 by však mohl být pro emerging markets naprosto odlišný. Podmínky na těchto trzích se začínají zlepšovat, ačkoliv nepanuje jasné přesvědčení o absolutní výkonnosti v kontextu se zpomalující ekonomikou USA. Právě zpomalení americké ekonomiky by se mělo dostavit během příštího roku. Odhadují tak přední banky a instituce jako Morgan Stanley na základě vyprchání fiskálního stimulu v podobě daňové reformy. HDPUSA by mělo příští rok zpomalit z letošních 2,9%, které banka odhaduje, na 2,3% a 1,9% v roce 2020. Takové zpomalení by se pochopitelně projevilo na vývoji amerického dolaru, který by poskytl určitou úlevu ekonomikám s velkým objemem dluhů v amerických dolarech. Předpokládaný obrat na emerging markets trzích je jedním z důvodů proč právě Morgan Stanley v příštím roce preferuje spíše akcie těchto ekonomik před těmi americkými. Ve svém reportu banka dále zmínila: „Myslíme si, že medvědí trh je zde téměř u konce a proto začínáme zvyšovat pozice na těchto trzích.“  

Mezi trhy emerging markets u kterých lze očekávat příští rok zrychlení ekonomické aktivity jsou země, které na tom nebyly v roce 2018 příliš dobře. Mezi ně patří Brazílie, Thajsko, Indonésie, Indie, Peru a Polsko. Pozadu by nemělo zůstat ani Česko, které výrazně nezpomalilo, i přesto jsme zaznamenaly značný odliv zahraničního kapitálu ze země, což devalvovalo korunu. Právě koruna by mohla v roce 2019 začít opět zpevňovat, jakmile se vrátí na trhy EM pozitivní sentiment. Oproti ostatním měnám má koruna v zádech také rychle utahující se měnovou politiku a stabilní ekonomický růst s velmi nízkou nezaměstnaností

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.



Přečtěte si také:

06.09.2022Euro na cestě do emerging markets ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
20.02.2007ING k CME: Je čas na přesun peněz do TVN, takže HOLD Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688