STOX.CZ (Grant Capital)
Komodity  |  27.11.2018 15:31:21, aktualizováno 02.12.2018 09:08:50

Co znamená ropa za 50 USD pro globální ekonomiku?

Autor: Martin Pohl

Je to jen několik měsíců, co odborníci predikovali návrat cen ropy k hladinám okolo 100 dolarů. Tyto předpovědi se však nenaplnily a momentálně jsme v situaci, kdy jsou ceny za barel ropy na poloviční hodnotě. Co tedy tento neočekávaný pokles cen znamená pro světové hospodářství?

Z nízkých cen těží energetičtí importéři jako například Indie nebo Jižní Afrika, naopak negativně pokles cen působí na ropné producenty, zejména Rusko a Saúdskou Arábii. Centrální banky, které jsou pod tlakem na zvýšení úrokových sazeb, získají takto odklad a ty centrální banky, které plánují oživení cen (Bank of Japan například) se budou potýkat s další komplikací.

V konečném důsledku záleží, jak se utvoří světová poptávka po ropě, na kterou zároveň působí silný dolar i globální obchodní nejistota. Taktéž velmi záleží, jak na tuto vzniklou situaci zareagují největší světoví producenti ropy.

Saudská Arábie se momentálně nachází na jedné straně mezi Ruskem, svým spojencem v řízení produkce pro podporu růstu cen a na druhé straně mezi USA, jejíž prezident Donald Trump skrze Twitter vyzývá k poklesu cen ropy. Hlavní pozornost se tedy aktuálně upíná k setkání G20 tento týden, zda-li se podaří nalézt shodu mezi Ruskem a Saudskou Arábií a jestli se tato shoda přesune i na setkání OPEC, které se bude konat příští týden.

Globální ekonomický růst a levná ropa

Zatímco se severní polokoule chystá na zimní období, pokles ropných cen způsobí zmírnění dopadů zpomalení ekonomického růstu na domácnosti i firmy. Země, které ropu importují a potýkají se s deficitem běžného účtu platební bilance (například Jižní Afrika) budou mít také z poklesu cen prospěch. Globálně však nelze pozitivní přínos poklesu cen ropy paušalizovat. Země, zaměřené na export ropy poklesem těchto cen svůj růst ztlumí.

Inflace a levná ropa

Nižší ceny ropy znamenají nižší tlaky na inflaci a taktéž nižší tlaky na centrální banky, aby zvýšily úrokové sazby. Z tohoto může benefitovat například Indie a její centrální banka Reserve Bank of India, pro niž někteří ekonomové označují pokles ropných cen za stěžejní faktor posunu k neutrálnímu postoji mezi monetárními politikami.

Rozvojové trhy a levná ropa

Na základě odhadů výzkumné společnosti Capital Economics, každý pokles ceny ropného barelu o 10 $ měl za následek zvýšení příjmů o přibližně 0,5 – 0,7 % hrubého domácího produktu v hlavních rozvojových ekonomikách ropných importérů. Naopak u ropných exportérů pokles ceny ropného barelu o 10 $ způsobil ztrátu 3 -5 % hrubého domácího produktu u většiny zemí Perského zálivu a pokles HDP o 1,5 až 2 % u Spojených arabských emirátů, Ruska a Nigérie (vše přepočteno na roční bázi).

Největší světová ekonomika a levná ropa

Donald Trump označil prudký pokles cen ropy za ekvivalent snížení daní. I přes klesající americkou závislost na importované ropě, vzhledem k rozvoji břidlicové produkce a zvýšené energetické soběstačnosti, snížení cen ropy může mít pozitivní důsledky pro průmyslový sektor USA.

Oil

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688