Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  27.11.2018 11:24:03

(Nejen) výrobci čipů: Mají technologie to nejlepší za sebou?

Společnosti z technologického sektoru v USA začínají doplácet na obchodní válku s Čínou, což se odráží na jejich hospodářských výsledcích a poklesu cen akcií. Mají se investoři začít obávat, nebo jde jen o dočasný výpadek?

Společnost Applied Materials oznámila za uplynulý kvartál výsledky, které sice naplnily očekávání investorů, ale výhled na další čtvrtletí byl velkým zklamáním. Propad ceny akcií největšího výrobce přístrojů používaných k výrobě polovodičů přitom není v odvětví výjimkou, což může signalizovat větší problémy v celém sektoru polovodičů. Podle managementu společnosti budou výdaje v sektoru v roce 2019 nižší než letos. Nejistá ekonomická situace a nižší investice do paměťových čipů jsou podle firmy hlavními důvody pro tento výhled, ale problém může být nakonec ještě větší.

Propady mají za sebou také ostatní společnosti ze segmentu polovodičů, jako jsou Texas Instruments, AMD nebo Western Digital. Nejhůře dopadla NVIDIA, která nesplnila očekávání investorů a další den otevírala slabší bezmála o pětinu.

Zdroj: Google Finance

"Celková poptávka na trhu s počítači, servery a mobilními zařízeními je v porovnání se začátkem roku slabší a ceny pamětí také zaznamenaly pokles. Naši klienti říkají, že ve druhé polovině roku by se poptávka měla zvednout a ceny stabilizovat. Věřím, že současné omezení výdajů bude mít odlišný průběh než během pomalejších částí cyklu v minulosti," uvedl v rámci hovoru s analytiky Gary Dickerson z Applied MaterialsFirma očekává pokles v prvním fiskálním čtvrtletí i v meziročním srovnání, ale snaží se zdůrazňovat, že odvětví se mění a přibývá sektorů s velkou poptávkou, což by mohlo odvrátit výraznější propady v celkových hospodářských výsledcích.

"Dno cyklu možná ještě není za námi, ale jsme optimisté a věříme, že podobnou volatilitu, jakou zažilo odvětví i naše společnost v minulosti, již nezažijeme," zdůraznil Dan Durn, finanční ředitel Applied Materials. Spoléhá na poptávku jak na trhu PC a mobilních zařízení, tak na novou vlnu související s rozvojem umělé inteligence a takzvaných velkých dat.

Hlavní otázkou pro investory zůstává, zda skutečně půjde pouze o krátkodobý trend, který výrazněji nezasáhne odvětví výrobců čipů a dalších zařízení. Další cla uvalená ze strany USA na čínské zboží by mohla mít na trh vliv až v příštím roce, což by mohlo znamenat omezení poptávky jak spotřebitelů, tak velkých firem, což by vedlo k dalším propadům v technologickém sektoru.

Další článek: Propad kryptoměn? Bublina zřejmě praskla, blockchain ale své místo na slunci již má 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688