Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  27.11.2018 08:04:44

Německý Ifo index i v listopadu zklamal (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní ekonomický kalendář je téměř prázdný. Pokles americké spotřebitelské důvěry za listopad by trhy nijak rozhodit neměl. Z historické perspektivy zůstává stále velmi vysoká. Z domova stojí za zmínku vydání aktualizovaných Ekonomických výhledů z naší dílny, které naleznete zde http://bit.ly/2FIcwCy.

Spotřebitelská důvěraUSA zkoriguje z rekordních hodnot

Americká spotřebitelská důvěra se v minulém měsíci vyšplhala na nejvyšší hodnotu za posledních 18 let. Za listopad očekáváme její mírné snížení. To nic nezmění na síle spotřebitelské poptávky, která vyplývá z napjatého trhu práce. Fed bude pokračovat v utahování měnové politiky. Další zvýšení sazeb přijde ještě před Vánoci.

Euro včera jako na houpačce

I když se euro během včerejších dopoledních hodin snažilo a kurz se krátce přehoupl přes 1,138 USD/EDUR, během zbytku evropské seance a v průběhu amerického obchodování nabíral na síle dolar. Kurz se tak nakonec vrátil pod 1,134 USD/EUR, tedy do oblasti, kde v pátek zavíral. Dalšímu posilování eura nepomohlo zklamání, které přinesl listopadový německý Ifo index. Korporátní sféra hodnotí hůře současnou situaci i očekávání. Na další posílení eura nestačila ani slova prezidenta ECB. M. Draghi se snažil uklidnit trhy tím, že s nejistotou kolem brexitu se vypořádáme, aniž by to mělo dopad do finanční stability. Zrovna tak věří, že se Itálie nakonec s Bruselem dohodne na rozpočtu pro rok 2019.

Na tuzemském devizovém trhu přetrvává poptávka po euru

Po pátečním posílení české měny vůči euru až k hladině 25,90 CZK/EUR se včera kurz pokoušel dostat ještě níže. Jeho hodnota se na mezibankovním trhu dostala na dosah hladiny 25,85 CZK/EUR, nicméně silné úrovně koruna neudržela. Na trhu je poptávka po eurech stále cítit. V odpoledních hodinách se již kurz držel bezpečně nad 25,90 CZK/EUR. Koruně i ostatním středoevropským měnám příliš nesvědčil vzestup rizikové averze patrný zejména na ruském rublu. Důvodem je eskalace konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, ruské měně též neprospívají klesající ceny ropy. Tuzemskou měnu navíc nepodpořil výsledek listopadového konjunkturálního průzkumu. Na straně jedné sice podnikatelská důvěra stoupla. Nestačilo to ale na vykompenzování poklesu spotřebitelské důvěry. Na chování domácností je patrné, že začínají vytvářet opatrnostní úspory.

Po necelém měsíci jsme aktualizovali naši novou prognózu. Jednak jsme zapracovali nové vyhlídky kolegů z SG na americkou a evropskou ekonomiku, jednak zklamání, které přinesl rychlý odhad českého HDP za Q3 18. Pro zbytek roku posílení koruny nečekáme. To by mělo přijít až s rokem 2019. Kompletní ekonomické vyhlídky české ekonomiky a finančních trhů najdete zde http://bit.ly/2FIcwCy.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688