Dluhopisomat.cz (Dluhopisomat.cz)
Dluhopisy  |  26.11.2018 18:14:28

Jak Vás dluhopisy ochrání před krizí

Ochránit své prostředky v době krize je nesnadné, ale velmi důležité. V tomto článku jednoduše popíšeme výhody a rizika dluhopisů jako investičních instrumentů robustních vůči krizím

Nejen v krizi platí základní a nejdůležitější pravidlo investování, a to je diverzifikace portfolia. Zde by se investor měl zaměřit nejen na správný poměr typů aktiv, ale i na rozmělnění prostředků do více titulů v rámci každého aktiva. Takto může jednotlivec vytvořit vůči riziku relativně velmi robustní portfolio. Samozřejmě existují možnosti, jak i v krizi mít velmi zajímavé výnosy, ale zde již investor musí disponovat poměrně hlubokými znalostmi a věnovat trhům dostatek času.  

U některých typů aktiv lze s poměrně slušnou pravděpodobností předvídat pohyb jejich ceny v krizi. Například u akcií v podstatě vždy dojde k výraznému propadu, což platí i pro společnosti s dobrým hospodářským výsledkem, jelikož zde hraje velkou roli psychika investorů, kteří obecně v případě větších poklesů často reagují jako dav. Podobně obecně reagují některé druhy komodit, jako třeba ropa. Opakem je typicky například zlato, které z poklesu akcií a strachu z krize těží.

Dluhopisy představují jistotu výnosu, jsou proto tedy také rezistentní vůči krizi. Právě díky tomu jsou v čase krize důležitou součástí investičního portfolia. Smysl tkví v tom, že investované prostředky hodnotu neztratí a investor je po uplynutí maturity dluhopisu získá zpět, navíc obdrží sjednaný úrokový výnos. Platí u nich nicméně jedno ale. Ze své podstaty je dluhopis dluh, z čehož plyne riziko, že subjekt nebude schopen svému dluhu dostát. Je proto klíčové vybrat správného emitenta. U větších a známých firem je riziko nesplacení obecně menší než u firem malých. Důležitá je ale samozřejmě další analýza účetnictví, business plánu, odvětví, a tak dále.

Výhodou dluhopisu v případě bankrotu emitenta je, že držitel se při včasném přihlášení zařadí mezi ostatní věřitele a jejich pohledávky jsou vypořádány před vlastníky, což například u akcií znamená, že akcionář má sice právo na podíl na likvidačním zůstatku, ale ten nemusí být žádný, dokonce by mohl být i záporný. Klíčem je tedy výběr správného emitenta, dále však investor nemusí reagovat na tržní situaci, což u nekvalifikovaných investorů znamená velké zjednodušení. 

Dluhopisomat.cz

Cílem Dluhopisomatu.cz je nabídnout lidem zajímavější výnos než který dostanou u konzervativních bankovních dluhopisů ale zároveň dbát na to, ať všechny firmy uvedené na portálu jsou řádně prověřeny.

Více informací naleznete na: https://www.dluhopisomat.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688