Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.11.2018 17:18:48

Zmatení kolem peněz budoucnosti

Nové technologie ve finančním sektoru, jakými jsou třeba kryptoměny, mají podle francouzského ekonoma Antonia Fatáse potenciál měnit chod celého odvětví. „Řada z nich je vnímána jako alternativy tradičním měnám vydávaným centrálními bankami, nebo jako náhrada zprostředkovatelů platebních transakcí. V této diskusi se přitom často předpokládá, že peníze a platbu s nimi v podstatě nelze oddělit,“ píše Fatás na svém blogu. A vysvětluje, že jde o omyl.

Pomýlený pohled na vazbu mezi penězi a transakcemi podle ekonoma pramení ze standardní definice peněz. Ta tvrdí, že peníze jsou aktivem, které nám umožňuje nákup zboží a služeb a slouží tak jako prostředek směny. Příkladem jsou „kousky papíru, na kterých je vytištěno 50 eur či 100 dolarů, které mohou uchovávat hodnotu a sloužit právě jako prostředek směny. U takových aktiv nelze dost dobře oddělit jejich přesun a „technologii“ placení. Pokud si za tyto peníze něco koupíme, dostaneme za ně zboží ve stejné hodnotě. U elektronických peněz je tomu již ale jinak.

Tento typ měny sebou totiž nese oddělení samotného aktiva od platební technologie. Takové aktivum je obvykle drženo v bance, ale může být třeba i u mobilního operátora. Platební technologie je pak využívána k převodu tohoto aktiva na někoho jiného. Může k tomu sloužit platební karta nebo třeba čip v chytrých hodinkách spolu s platebním terminálem v nějakém obchodě. Stejně tak můžeme platit aplikací v mobilním telefonu, která propojí účet kupujícího a prodávajícího.

„Teoreticky tu mohou být obě věci oddělené. Komerční banka se tak může vzdát složitého a nákladného platebního systému založeného na šecích a převodech peněz. Může přejít k novému systému, kde jsou transfery prováděny v reálném čase. Povaha peněz se přitom nezmění, výše zůstatku vašeho účtu zůstává stejná, ale efektivita platebního systému se zvýší. I nové technologie ale mohou obě věci spojovat. Například v Keni funguje služba M-Pesa, kdy mobilní operátor poskytuje formu peněz, která je zároveň platební technologií. Používání takových technologií je podle Fatáse samozřejmě pravděpodobnější tam, kde běžné bankovní účty nejsou tak rozšířené. Takže nová služba musí nabídnout jak platební technologii, tak i aktivum, které je díky ní převáděno.

Fatás v této souvislosti zmiňuje i nedávný projekt šéfky MMF. Christine Lagardeová v něm uvedla: „Představme si například, že lidé, kteří si kupují pivo a zmrazenou pizzu, mají větší problémy se splácením hypoték než lidé nakupující brokolici a balenou vodu.“ Pokud bychom v takovém světě využívali platební systémy provozované soukromými subjekty, hrozilo by, že informace, které by tyto systémy poskytovaly, by vedly ke zhoršení hodnocení naší schopnosti splácet úvěry. Dnes se proti tomu můžeme jednoduše bránit tím, že prostě platíme v hotovosti. Řešením by podle Lagardeové mohly být digitální měny vytvářené centrálními bankami.

Jenže Fatás tvrdí, že i Lagardeová klade automaticky rovnítko mezi měnu samotnou a platební transakce, které s ní jsou prováděny. Digitální měny vydávané centrálními bankami tak nejsou kvůli obavám z narušování soukromí potřeba. Stačí jen, aby subjekty, které provádí transakce, musely držet v přísné tajnosti veškeré informace týkající se těchto plateb. Na tom, kolik má kdo kde peněz, by nezáleželo, a to, co s nimi platí, by se nikdo nedozvěděl.

Zdroj: Blog Antonia Fatáse


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

13.04.2021Proč se Bitcoin může stát „hlavními penězi“ budoucnosti cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
22.12.2020Výslužka z průzkumů NN: O zdraví, penězích, snech, budoucnosti a životě vůbec NN Investment Partners (NN Investment Partners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688