Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.11.2018 11:03:04

Americké akcie: Když dobré výsledky nestačí

Americké firmy mají za sebou možná nejlepší výsledkovou sezónu od finanční krize, ale ani to nezastavilo již druhou letošní korekci na akciovém trhu. Investoři se totiž dostali do módu, kdy i na mírně pesimistický výhled reagují téměř panickými výprodeji.

Zisk firem z indexu S&P 500 vzrostly ve třetím kvartálu o 25 %, což bylo nejvíce od třetího kvartálu 2010, kdy bylo srovnání ovlivněno dopady finanční krize v roce 2009"Třetí kvartál byl výjimečný, jak co se týče růstu zisků a tržeb, tak pokud jde o podíl společností, které překonaly očekávání (a jakou měrou). Ale Wall Street nehledí na minulost, zajímá se o výhled na další období," připomíná Michael Arone ze společnosti State Street Global Advisors.

Stačí přitom horší výhledy některých konkrétních firem"Trh za současných podmínek nepotřebuje, aby většina firem vydala varování. Většinu dění na trzích má na svědomí zhruba sto nejčastěji držených titulů," říká Tom Essaye ze Sevens Report.

Dobrým příkladem je společnost Caterpillar, která sice překonala očekávání na úrovni zisku i tržeb, ale připomněla, že jí kvůli zavádění cel rostou náklady. Cena jejích akcií následně spadla o 13 %. "Tyto detaily zhoršují již panující obavy spojené s rostoucími náklady a cly, která se v lednu ještě zdvojnásobí," doplňuje Essaye.

Dalším příkladem je Apple, který se rozhodl neuvádět počet prodaných iPhonů a ostatních produktů. "Méně transparentnosti je zklamáním pro investory. Zůstáváme toho názoru, že počty prodaných produktů nemohou dále růst," říká Tim Long z BMO Capital Markets. Když se k tomu přidají špatné vyhlídky od největších dodavatelů Applu, kteří očekávají pokles prodejů, vrhá to na největší americkou společnost další stín. Od konce října ztratily akcie Applu zhruba pětinu hodnoty.

Nepříznivé makroekonomické faktory, jako jsou obchodní napětí, růst sazeb, silný dolar a zpomalující růst, také hrají roli ve zhoršení nálady na trzích. Akcie byly přitom letos podpírány dvěma hlavními pilíři, a to silnou ekonomickou expanzí a růstem zisků"Trh ví, že růst zisků je na vrcholu, a nemůže tak vyvažovat horší makroekonomickou situaci," míní Essaye. Důkazem je propad hlavních indexů a nárůst volatility akcií.

Poté, co většina firem reportovala výsledky za třetí kvartál, se pozornost investorů soustředí na makroekonomické hrozby, makrodata a kroky centrálních bank. Den díkůvzdání, kdy se neobchoduje, a páteční zkrácená seance mohou být vhodným oddechovým časem před dalšími důležitými dny. Ty napoví, zda jsou současné propady jen výraznější korekcí, nebo začátkem dlouhodobějšího poklesu. 

Další článek: Největší globální rizika pro byznys

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688