Patria (Patria Finance)
Z domova  |  23.11.2018 16:59:59

Opozice neprosadila nedůvěru vládě Babiše. ANO by dle čerstvého průzkumu vyhrálo volby


Babišova vláda ANO a ČSSD bude dál vládnout s důvěrou Sněmovny, i díky komunistům. Pokus opozice svrhnout ji kvůli poslednímu vývoji kolem kauzy Čapí hnízdo a rozhovoru Babišova syna s novináři nebyl úspěšný.

Potřebných 101 hlasů nutných pro svržení vlády opoziční strany nesehnaly, i tak má podle nich hlasování o nedůvěře Babišově týmu smysl. Předseda ODS Petr Fiala na úvod schůze prohlásil, že Sněmovna by měla vyjádřit vládě nedůvěru, protože Babiš nechrání ústavní roli premiéra a představuje pro ni bezpečnostní riziko. "Je naší povinností chránit integritu ústavní funkce předsedy vlády před ním samotným," řekl.

Babiš zdůraznil, že na základě lživé a neetické reportáže novinářů ze Seznam Zprávy nerezignuje. Vyzval své odpůrce, ať ho zkusí porazit ve volbách. "Jinak než na základě většiny v naší společnosti, našich občanů, se mě prostě nezbavíte," řekl. Novináři ho podle něj naháněli jako lovnou zvěř, zločince a člověka, který nechal unést svého syna. Údajný únos na ukrajinský poloostrov Krym okupovaný Ruskem, o němž jeho syn mluvil v reportáži, označil za lež. "Lži měly od začátku jasný cíl. Pád vlády," řekl.

Premiér výroky svého syna o nedobrovolném pobytu na Krymu přičítá schizofrenii, kterou podle něj trpí. Babiš a jeho syn jsou v kauze Čapího hnízda trestně stíháni.

V projevu premiér také chválil vládu, může být podle něho jednou z nejúspěšnějších. Jeho tým je vystaven tlaku sil, které nejsou ochotny se smířit s výsledkem voleb a chtějí uvrhnout zemi do politické krize, míní.

CVVM: Volby by vyhrálo ANO s 29,5 pct hlasů, podpora mírně klesla

Volby do Sněmovny by v listopadu opět vyhrálo hnutí ANO s 29,5 procenta hlasů. Podpora vládního hnutí předsedy Andreje Babiše proti říjnu klesla o půl procentního bodu. Vyplývá to z výsledků volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Většina (96 procent) respondentů na dotazy odpovídala před 12. listopadem, kdy byla zveřejněna reportáž serveru Seznam Zprávy, která rozpoutala kauzu kolem premiérova syna.

Podpora hnutí ANO zůstává podle CVVM dlouhodobě stabilní na úrovni 30 procent. Druhá by ve volbách skončila ODS s 14,5 procenta hlasů, která si proti říjnovým 19 procentům pohoršila. Polepšili si naopak Piráti, kteří by s 14 procenty skončili třetí. V říjnu jejich podpora dosahovala 11 procent.

Posuny u ODS a Pirátů lze interpretovat jako návrat ke stavu před měřením v říjnu, které bylo ovlivněno sběrem dat bezprostředně po komunálních a senátních volbách, uvedlo CVVM. Totéž platí i o KDU-ČSL, které preference proti říjnu klesly ze sedmi procent na pět, což je hranice pro vstup do Sněmovny. U lidovců nelze vzhledem k intervalům spolehlivosti říci, zda by se na základě výsledků šetření do Sněmovny dostali, či nedostali, uvedlo CVVM.

Jako čtvrtí by ve Sněmovně usedli komunisté s podporou deseti procent lidí, což je o 1,5 procentního bodu více než v říjnu. Předstihli by tak ČSSD, která tvoří s hnutím ANO vládní koalici za tolerance KSČM. Podpora sociálních demokratů v listopadu zůstala na devíti procentech. Hnutí SPD Tomia Okamury si polepšilo o 2,5 bodu na 7,5 procenta, což je podle CVVM statisticky významný nárůst podpory.

Voleb by se v listopadu zúčastnilo 60 procent občanů, v říjnu jich plánovalo účast 61 procent. Průzkumu CVVM se mezi 3. a 15. listopadem zúčastnilo 1104 lidí.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688