Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  23.11.2018 09:09:12

Babiš představil svou vizi na výstavbu jaderného bloku v Dukovanech (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Andrej Babiš navrhuje, aby nový jaderný blok v Dukovanech postavil ČEZ s garancí státu.

V příštím roce by nemělo dojít ke zvýšení spotřební daně z tabáku a tabákových výrobků.

Evropské akcie budou po zahájení obchodování teprve hledat svůj směr.

Dnešní den bude patřit listopadovým předstihovým PMI ukazatelům ze zpracovatelského průmyslu a služeb. Představí se v Německu, za celou eurozónu a také ve Spojených státech.

Výsledky hospodaření dnes ve Spojených státech nereportuje žádná společnost. V Evropě se dočkáme finančních čísel pouze za dánského výrobce speciálních stavebních materiálů z vulkanické horniny Rockwool.

Analytici Société Générale snížili doporučení na Prodat pro akcie britské společnosti Kingfisher, která provozuje sítě obchodních řetězců pro kutily.

Obchodování na zámořských trzích

Akciové trhy ve Spojených státech byly včera zavřené z důvodu oslav Dne díkuvzdání. V tuto chvíli futures na tamní akciové indexy poukazují na to, že by trhy měly otevřít pod středečními zavíracími cenami. Dá se očekávat, že obchodní aktivita dnes bude podprůměrná vzhledem k tomu, že řada investorů využije příležitosti užít si prodloužený víkend.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují poslední obchodní den tohoto týdne spíše ve ztrátách. Ty se pohybují do výše až 3,7 % v případě Číny. Akciové trhy jsou v Japonsku dnes uzavřené z důvodu státního svátku. Opět se otevřou až v pondělí. Na hongkongském trhu, který oslabuje o 0,6 %, se nedaří ani jednomu sektoru. Nejvíce klesají technologické firmy (-2,3 %) a výrobci luxusního zboží (-2,1 %). Nejmenší ztrátu zaznamenávají síťová odvětví, a to necelou jednu desetinu procenta.

ČEZ

Premiér Andrej Babiš včera oznámil svůj návrh na výstavbu jaderného bloku v Dukovanech. Podle něj by stavbu měla zajistit dceřiná firma společnosti ČEZ, jež elektrárnu provozuje. Stát je dle něj připraven investici podpořit tím, že ji bude garantovat jako druhý v pořadí. S tímto přístupem však nesouhlasí Michal Šnobr, minoritní akcionář ČEZ. Šnobr označil tyto postupy za nereálné a nefunkční. Doslovně se k věci vyjádřil takto: „Dokonce můžu říct, že jsou zcela mimo zákony platné v České republice a mimo schválený model garance pro stavbu jaderných elektráren v Evropské unii“. Dle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše by bylo lepší, kdyby česká energetika zůstala stoprocentně státní a doplnil: Myslím, že by ČEZ měl zvážit, zda by z nějaké části společnosti minoritní akcionáře nevytěsnil. Ale ta diskuze probíhá a nemá zatím závěr“.

Philip Morris ČR

Ministerstvo financí se rozhodlo, že od roku 2019 již nebude soustavně zvyšovat spotřební daň z tabáku a tabákových výrobků. Změnu v přístupu vysvětluje odkazem na programové prohlášení vlády, která slíbila nezvyšovat daňovou zátěž. Jak jsme již informovali dříve, stejný názor ovšem nesdílí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ten připomíná, že OECD nám doporučuje oblast konzumace tabáku přísněji regulovat, například právě vyšším zdaněním. „Vnímám to jako jedno z možných opatření, proto chci otevřít diskusi s ministerstvem financí,“ uvedl Vojtěch.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688