TNBiz (TN.cz)
22.11.2018 20:22:23

Počasí v Kalifornii: Po plamenech přichází déšť.

Hasiči v Kalifornii dostali 90 procent ničivého požáru pod kontrolu. Počet obětí se pohybuje v desítkách, přesná bilance zatím není známa. Oblast teď zasáhly dlouhé deště, které pomůžou oheň uhasit, jenže přináší další nebezpečí - záplavy.

Plameny ještě ani nedohořely a Kalifornii už ohrožuje další živel. Oheň vystřídala voda a v mžiku přinesla nové obavy. Silné deště, které mají trvat nejméně týden, sice pomáhají s hašením, ale hrozí bleskové záplavy a sesuvy půdy. Píše o tom portál ABC.

Vyprahlá země bez jakékoliv vegetace vodu neudrží, a tak se odborníci obávají rekordních povodní. Podle záchranných týmů by navíc mohly deště zkomplikovat hledání ostatků lidí, kteří přišli při požáru o život. Potvrzených obětí je zatím přes 80, stovky dalších se ale pohřešují.

"Jakmile udeří déšť, vznikne materiál, který je hustý a podobá se hlíně. V takovém případě všechno, co ještě doufáme, že najdeme, bude mnohem těžší najít. Budeme ale usilovně pracovat, co nejvíc to dokážeme, dokud už nebudeme moct dál," uvedl šéf jednoho záchranného týmu Brian Ferreira.

Nejvíce pršet by mělo v okolí městečka Paradise, které při rozsáhlém požáru lehlo popelem. Zbylo jen několik osamělých domů mezi ohořelými troskami. V pátek by tam mohlo napršet až 140 milimetrů srážek.

Podle meteorologů je déšť spíše dobrou, než špatnou zprávou. Pročistí se vzduch a díky ochlazení přírody nehrozí, že by požár mohl lehce přeskočit a začít se znovu šířit. V některých místech ale může přinést sesuvy půdy.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty