Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  22.11.2018 15:58:56

Výbušné reakce v chemickém průmyslu

Američtí porotci jsou u občanských sporů známí svými štědrými náhradami škod. V roce 2002 udělila kalifornská porota ohromující pokutu 28 miliard dolarů tabákové společnosti Philip Morris za to, že způsobuje těžkým kuřákům rakovinu, aby následně tuto sumu soudce u odvolacího soudu osekal na 28 milionů dolarů. Takže když kalifornská porota v srpnu rozhodla, že Monsanto, americká firma, kterou 2 měsíce předtím koupil německý chemický gigant Bayer, má zaplatit 289 milionů dolarů bývalému školníkovi Dewaynovi Johnsonovi, vzkázal Bayer svým akcionářům, aby se nebáli. Johnson tvrdí, že mu herbicid Roundup obsahující účinnou látku glyfosát způsobil rakovinu. Porota rozhodla na základě nepodložených tvrzení, řeklo Monsanto. U odvolacího řízení se to určitě změní.

Minulý měsíc soudce verdikt potvrdil, škody se osekaly, ale na stále slušných 78,5 milionu dolarů. Bayer 13. listopadu přiznal, že počet podobných soudních případů přesáhl 9 300 a je jisté, že účet za náhradu škody by mohl dosáhnout desítek miliard dolarů.

Bayer jakoukoliv spojitost mezi Roundupem a rakovinou stále popírá. Jeho šéf Werner Baumann řekl, že bude tento případ bránit „všemi prostředky“. Ale Johnsonův právník Robert F. Kennedy Jr si je jistý, že bude vyhrávat i nadále. „Vyhrajeme toho dost, aby to byl pro Monsanto problém a pro Bayer pilulka jedu.“ Monsanto si vydělá z produktů spojených s Roundupem 70 % svého provozního zisku. Bayer už od prvního usnesení ztratil přes 27 miliard euro ze své tržní hodnoty.

Velké obavy

Verdikty rozšířily v sektoru neklid. Další velcí výrobci pesticidů jako německý BASF nebo americký DowDuPont byli zasaženi stejně tvrdě jako Bayer navzdory tomu, že se méně spoléhají na glyfosát. Investoři jsou z kritiky chemických produktů čím dál nervóznější, jak v agrochemii, kde se roční tržby pohybují kolem 380 miliard dolarů, tak v petrochemii, u níž se hodnota pohybuje kolem 800 miliard dolarů.

Poslední dvě dekády čím dál více připomínají zlatá léta. Mezi roky 2000 a 2015 generovaly chemičky obchodované na burze 300% celkový výnos akcionářům, třikrát tolik než firmy napříč všemi sektory. Rostoucí spotřeba v Číně pomohla k tomu, aby poptávka po jejich produktech rostla rychleji než HDP. Několik kol fúzí snížilo v tomto průmyslu ceny konkurence, zejména v agrochemii. A snižující se obchodní bariéry umožnily firmám přesunout produkci do míst s nízkými náklady.

Těmto trendům je už ale konec, poznamenal Florian Budde z poradenské firmy McKinsey. Poptávka z Číny pravděpodobně zpomalí, protože spotřebitelé si kupují luxusnější zboží jako lepší auta i služby a na oboje se spotřebuje méně plastu. Čínské státní podniky s podporou vlády prosazující soběstačnost v chemikáliích se derou na globální scénu, což dále tlačí na pokles cen. Loni například koupila ChemChina švýcarskou agrochemickou firmu Syngenta za 43 miliard dolarů. A ukusuje tržní podíl západním gigantům v Africe a Latinské Americe. Obchodní války mezi Americkou a Čínou zasáhnou globální dodavatelské řetězce v tomto průmyslu a zvýší ceny.

Ale tento průmysl trápí pocit, že je špatně ještě něco hlubšího. Poprvé od vzniku chemického průmyslu v 19. století se ředitelé bojí dlouhodobého výhledu jejich nejprodávanějšího zboží od pesticidních sprejů pro farmáře až po plasty využívané v milionech produktů.

Glyfosátová sága symbolizuje jednu z těchto obav – regulatorní opatření. Od té doby co Světová zdravotnická organizace v roce 2015 uvedla, že tato složka je „pravděpodobně karcinogenní“, se regulatorní nátlak na její užití zvýšil. Loni prezident Emmanuel Macron slíbil, že ji ve Francii do roku 2021 zakáže. A tento měsíc také Německo ohlásilo, že plánuje její užití snížit. Regulátor Health Canada přehodnocuje její schválení kvůli tvrzení skupin zaměřených na životní prostředí, že Monsanto tajně ovlivňuje vědecké studie (Monsanto cokoliv takového popřelo). Mnoho firem se obrací na Evropskou unii, aby rozhodla licenci glyfosátu po roce 2022 neobnovovat. A v hledáčku regulátorů jsou i chemikálie ovlivňující hormony, jako bisfenol A (BPA), který se nalézá v mnohých plastových výrobcích pro domácnost.

Digitální spása

Reglátoři nejsou jediným zdrojem obav. Spotřebitelé na mnohých místech čím dál více platí za potraviny, které obsahují malo či žádné pesticidy. Zemědělci se místo toho začínají orientovat na metodu „preciznosti“, tedy cílenějšího použití chemikálií či robotů na odstranění plevele. Ředitelé Bayeru se obávají, že tato změna by mohla během deseti let dopadnout na poptávku po pesticidech až o 20 – 30 %, říká Markus Mayer, analytik u investiční banky Baader Bank.

Precizní zemědělství „změní způsob, jakým o zemědělství přemýšlíme“, říká Sam Watson Jones z britského start-upu Small Robot Company. Vyvíjí tři malé autonomní roboty (Toma, Dicka a Harryho), kteří hnojí a sprejují jen vybrané rostliny, které to potřebují, místo toho, aby se poprašovala celá pole chemikáliemi z traktoru či letadla. Tvrdí, že systém jeho společnosti sníží užití chemikálií a uhlíkové emise až o 95 %.

Obchodníci v agrochemii nejsou jediní, kdo očekává problémy. Petrochemický průmysl zažívá kritiku jednorázových plastů, klíčového zdroje poptávky po svých produktech. Spencer Dale, hlavní ekonom u ropného giganta BP, odhadl, že větší regulace plastů by mohla do roku 2040 snížit globální poptávku po petrochemikáliích skoro až o šestinu. Zásah Číny proti odpadu bude mít obzvláště velký dopad na poptávku po plastech. V lednu zakázala dovoz plastového odpadu z jiných zemí, zpřísňuje dodržování pravidel a daně na igelitky.

Ředitelé chemiček jsou si těchto tlaků dobře vědomi. Reagovat na ně je možná nejsnazší v agrochemii. Digitalizace má alespoň možnost odpovědět na obavy spotřebitelů ohledně plošného používání chemikálii a také vytvořit nový zdroj zisku. Mnoho firem se snaží co nejdříve začít nabízet nástroje digitálního zemědělství, které radí farmářům za použití velkých dat, satelitních snímků a informací o počasí.

V Americe je lídrem trhu v tomto oboru platforma FieldView, kterou vytvořila pobočka Climate společnosti Monsanto-Bayer. V Evropě to je zase aplikace Xarvio firmy BASF. Někteří z ředitelů Bayeru si myslí, že ačkoliv Roundup zapříčinil mnoho nářků, tak to za nákup Monsanta stálo, už jen proto, že se tak dostanou k technologii Climate, za jejíž použití na 60 milionech akrů půdy v Americe zemědělci již platí. Když na Evropu udeří regulace na glyfosát, mohl by Bayer nahradit své zisky z chemikálií tržbami z dat, řekl Mike Stern, vedoucí digitálního zemědělství této společnosti.

Ale stále tu jsou obavy, zda digitální zemědělství může nahradit výnosy, které jsou ohroženy. Climate po pěti letech od té doby, co jej Monsanto koupilo za skoro 1 miliardu dolarů, stále vydělává pouze malou část celkových výnosů. Podle Sterna je to proto, že jako každá mladá tech firma se zaměřuje spíše na tržní podíl, a ne na zisk. Ale je také možné, že výrobci traktorů jako americký John Deere, začnou být v prodeji digitálních nástrojů pro precizní zemědělství lepší než chemičky, řekl Oliver Lofink z pa Consulting.

„Tenhle případ je mnohem větší než já,“ řekl Johnson, který umírá na non-Hodgkinův lymfom, poté, co vyšel první verdikt. A nemýlil se.

Zdroj: The Economist


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688