Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  21.11.2018 23:02:51

21. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie po dvou dnech těžkých výprodejů mírně posílily. Výše trh táhly technologický, energetický a maloobchodní sektor. Ve čtvrtek USA slaví Den díkůvzdání a na burze se obchodovat nebude.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, nakonec skončil prakticky beze změny na 24 465,64 bodu (-0,95 bodu), širší index S&P 500 stoupl o 0,30 % na 2 649,93 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,92 % na 6 972,25 bodu. Index volatility klesl o 7,65 % na 20,76 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA zůstal beze změny na 3,06 %. Kryptoměny po posledních prudkých propadech přidaly jen zhruba procento.

AKCIOVÝ GRAF, KTERÝ U TRUMPA NA TWITTERU NENAJDETE

Akcie prodejce sportovního vybavení Foot Locker (+14,91 %) vzrostly v reakci na příznivé kvartální výsledky a pomohly k růstu také jiným maloobchodním firmám (Dicks Sporting Goods +2,09 %, Hibbett Sports +2,14 %, Nike +1,74 %). Akcie oděvního řetězce Gap (+4,66 %) zpevnily v reakci na plán firmy zavřít nevýdělečné kamenné obchody.

Tlak na technologické akcie na burze zjevně polevil, oborový index S&P se zvýšil o 1,1 %. Příznivé čtvrtletní výsledky vytáhly výše akcie softwarové firmy Autodesk (+9,74 %). Akcie firem ze skupiny FAANG převážně sílily, Apple (-0,05 %) ale v závěru klesl pod nulu a Netflix (-1,82 %) ztratil ještě výrazněji.

PROBLÉMY (NEJEN) VÝROBCŮ ČIPŮ

S růstem cen ropy posílily akcie z energetického sektoru (ExxonMobil +0,77 %), oborový index stoupl o 1,9 %.

Oživení akciového trhu vytváří tlak na dolar, který proto ve středu oslabil. Dalším faktorem hovořícím proti dolaru byl optimismus, že EU a Itálie dospějí ke kompromisu, a s ním spojené posilování evropské společné měny.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 21.30 odepisoval 0,13 % na 96,7 bodu. Euro, které je největší složkou dolarového indexu, na americkou měnu přidávalo 0,15 % na 1,1387 USD, vůči jenu ale dolar zpevnil o 0,29 % na 113,1 JPY, proti libře pak stagnoval na 1,2778 USD.

EU a Itálie podle trhu dospějí ke kompromisu ohledně rozpočtu této země i přesto, že Evropská komise ve středu potvrdila své původní hodnocení, podle kterého je návrh rozpočtu na rok 2019 předložený italskou vládou v závažném nesouladu s doporučeními, která Římu komise nabídla letos v červenci.

Euru ale pomohl italský premiér Giuseppe Conte, který vyjádřil znepokojení ohledně vládních dluhopisů a přislíbil reformy. Vicepremiér Matteo Salvini již předtím společnou měnu podpořil prohlášením, že možná bude otevřený přezkumu finančních plánů na rok 2019. Později řekl, že k vyjednávání o rozpočtovém schodku ve výši 2,4 % HDP se staví záporně, nicméně jednat se může o některých aspektech rozpočtu.

FAANG BEZ BILIONU DOLARŮ

Ceny ropy po úterním propadu zamířily vzhůru. Během úterního obchodování cena Brentu sestoupila až na 61,71 dolaru za barel, tedy na nejnižší úroveň od loňského prosince. "Úterní pohyb byl mimořádně prudký. Po takových pohybech lze očekávat určité oživení," uvedl analytik Olivier Jakob ze společnosti Petromatrix.

Na trhu nicméně přetrvávají obavy z nadbytečných dodávek ropy. Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že se zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden zvýšily o 4,9 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali nárůst jen o 2,9 milionu barelů.

Pozornost investorů se nyní soustředí na prosincovou schůzku Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Kartel spolu s Ruskem a dalšími spojenci podle zdrojů agentury Reuters zvažuje snížení dodávek ropy na trh až o 1,4 milionu barelů denně.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688